Europese Commissie wil geen sancties tegen Syrië

(tijd) - De Europese Unie is niet van plan om economische sancties uit te vaardigen tegen Syrië. Dat verklaarde de woordvoerster van eurocommissaris voor Externe Betrekkingen Chris Patten donderdag in een reactie op het standpunt van het Amerikaanse Congres.

De buitenlandcommissie van het Amerikaanse parlement sprak zich woensdag in een resolutie uit voor de instelling van economische sancties tegen Syrië. Het land wordt door de Amerikanen verdacht van steun aan het internationale terrorisme en zou erop uit zijn om massavernietigingswapens te verwerven.

'Wij zien een isolement van Syrië niet als een productieve oplossing', verklaarde de woordvoerster van Patten. Ze wees erop dat de Europese Unie momenteel onderhandelt over het ondertekenen van een samenwerkingsakkoord met de Arabische republiek.

Ook het Europees Parlement stond donderdag stil bij de explosieve situatie in het Midden-Oosten. Zaterdag vielen negentien doden bij een zelfmoordaanslag in Haïfa. Het Israëlische leger reageerde met een aanval op Syrisch grondgebied.

De europarlementsleden riepen Israël en de Palestijnse Autoriteit op de wegenkaart voor vrede in de regio opnieuw in ere te herstellen. Alsl het vredesproces de komende weken definitief in duigen zou vallen, pleiten de belangrijkste fracties in het halfrond voor de ontplooiing van een internationale troepenmacht om de strijdende partijen te scheiden. Die troepenmacht zou moeten opereren onder de autoriteit van het kwartet (VN, VS, EU en Rusland) dat de wegenkaart uittekende.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud