Europese Commissie wil vloeistoffen in handbagage beperken

De Europese Commissie denkt eraan de hoeveelheid toegelaten vloeistoffen in de handbagage van vliegtuigpassagiers te beperken. Dat heeft eurocommissaris voor Transport Jacques Barrot woensdag aangekondigd.

(belga) 'Als gevolg van de incidenten van de voorbije zomer zijn we op zoek gegaan naar een proportioneel antwoord op de veiligheidsnoden. Dat brengt met zich mee dat we de hoeveelheid vloeistoffen in de handbagage aan banden gaan leggen', verklaarde Barrot.

Een algemeen verbod op vloeistoffen komt er volgens de commissaris niet. Passagiers zullen nog steeds kleine flesjes parfum en shampoo en tubes tandpasta op zak mogen hebben. Wel zullen producten die aangekocht werden in de belastingvrije zone van de luchthavens, zoals alcohol en parfum, in een verzegelde tas vervoerd moeten worden.

In de loop van de volgende weken wil de Commissie met de lidstaten een akkoord bereiken over de details van de maatregel. Volgens Barrot komt het erop aan een evenwicht te vinden tussen de veiligheidsvereisten en de economische belangen van de luchthavens en de luchtvaartmaatschappijen.

Het beperken van vloeistoffen in handbagage vormt een antwoord op de aankondiging van de Britse overheid over de verijdelde terreuraanslagen op de luchthaven van Heathrow begin augustus. Volgens de Britten waren er concrete plannen om vliegtuigen met Amerikaanse bestemmingen op te blazen met behulp van vloeibare explosieven.

Vorige week oordeelden de nationale experts op een vergadering in Brussel dat het nog te vroeg was om gemeenschappelijke Europese regels in te voeren. Volgens hen was er meer tijd nodig om precies uit te pluizen op welke manier vloeistoffen een dreiging kunnen vormen aan boord van een vliegtuig.

Eurocommissaris voor Justitie en Binnenlandse Zaken Franco Frattini verklaarde dinsdag dan weer dat hij meer heil ziet in de verbetering van de technische mogelijkheden om vloeistoffen op te sporen. 'Dat heeft meer zin dan alle vloeistoffen aan boord te verbieden', zei de collega van Barrot in het Europese Parlement.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud