Europese minitop wil banken steunen

Foto EPA ©EPA

De vier landen die zaterdag in Parijs bijeen waren op een Europese minitop, engageren zich om Europese financiële instellingen in nood te ondersteunen. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy verklaard. De G4 willen ook 'zo snel mogelijk' een internationale top om de regulering van het financiële kapitalisme te herzien.

(belga) -  Als een bank in nood hulp krijgt van de overheid, zal elke G4-lidstaat erop toezien dat de leiders van de bank gesanctioneerd worden, zei Sarkozy.

Voorts stelde de Franse president nog dat de Europese Commissie zich flexibel zal moeten opstellen op het vlak van de regelgeving rond staatshulp aan bedrijven en op het vlak van de principes van de Europese eenheidsmarkt. Hij benadrukte ook dat de toepassing van het groei- en stabiliteitspact in lijn moet zijn met de uitzonderlijke omstandigheden van dit ogenblik.

Toch stelde Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Eurogroep, in een reactie dat het Europese groei- en stabiliteitspact integraal gerespecteerd moet worden. "Dit betekent niet dat we de tekorten nu moeten laten opstapelen. Een toename van de tekorten en een nieuwe spiraal van schulden zullen enkel bijdragen tot een nervositeit die al erg groot is", zei Juncker.

Vertrouwen herstellen

"Ik denk dat deze ontmoeting belangrijk is om het vertrouwen in de financiële sector te herstellen", zei Angela Merkel na afloop van de top. Ze benadrukte dat de verantwoordelijken gesanctioneerd moeten worden en dat er maatregelen getroffen moeten worden om een dergelijke crisis in de toekomst te vermijden.

Elk land moet op nationaal vlak zijn verantwoordelijkheid nemen in de bankencrisis zonder de belangen van de andere Europese lidstaten daarbij te schaden, aldus nog de Duitse bondskanselier. Bovendien moeten de reddingsplannen steeds de Europese concurrentieregels respecteren, klonk het.

Merkel zei ook dat ze "niet tevreden" is over het initiatief van de Ierse regering om bepaalde garanties toe te kennen aan zes Ierse banken. "We hebben de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank al gevraagd om hierover een discussie aan te gaan met Ierland."

Internationale top

De vier Europese landen van de G8 willen nu zo snel mogelijk een internationale top beleggen over de regelgeving van het wereldwijde financiële systeem. Volgens Sarkozy is het belangrijk dat daarbij alle actoren op de financiële markten gereguleerd of onder toezicht geplaatst worden en niet alleen de commerciële banken. "In praktijk betekent dat de ratingagentschappen, de investeringsbanken en de hedge funds", luidt het.

Sarkozy vindt ook dat de boekhoudkundige en prudentiële normen herzien moeten worden om te vermijden dat er speculatieve luchtbellen ontstaan wanneer alles goed gaat en liquiditeitsproblemen wanneer de zaken minder goed gaan. De Franse president bevestigde dat er een strengere politieke controle moet komen op de verschillende internationale instellingen die de markten moeten regeluren en de boekhoudkundige en prudentiële normen moeten vastleggen. Tot slot wil hij dat in tijden van crisis een task force wordt opgericht met toezichthouders, centrale banken en ministers van Financiën.

De Britse premier Gordon Brown verklaarde na afloop van de top dat er 31,5 miljard euro wordt vrijgemaakt om kmo's te helpen het hoofd boven water te houden in de financiële crisis. "We zullen de Europese investeringsbank vragen om 25 miljard pond (31,5 miljard euro) vrij te maken voor de financiering van kleine bedrijven", aldus Brown.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud