Europese Unie legaliseert verbod op hormonenvlees

(belga) - De Europese Unie zegt dat haar verbod op hormonenvlees voortaan in overeenstemming is met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De Unie vraagt dan ook dat de VS en Canada hun handelssancties intrekken.

In 1998 veroordeelde de WTO het Europese verbod op het gebruik van hormonen bij de vleesproductie. Sinds juli 1999 leggen Canada en de VS daarom handelssancties op aan de EU. De VS heffen op allerlei voedselproducten 116,8 miljoen US-dollar (101 miljoen euro) extra importtaksen, Canada 11,3 miljoen Canadese dollar (7 miljoen euro).

De WTO-veroordeling was in 1998 gebaseerd op de vaststelling dat Europa haar verbod niet degelijk geargumenteerd had. Bij gebrek aan degelijke wetenschappelijke onderbouwing werd het door de WTO gezien als een vorm van protectionisme.

De Europese Unie heeft nu een nieuwe richtlijn uitgevaardigd die wel steunt op alle beschikbare wetenschappelijke informatie. Die richtlijn voorziet een volledig en definitief verbod op het gebruik van het hormoon oestradiol bij vleesproduktie. De andere vijf groeihormonen (testosteron, progesteron, trenbolon-acetaat, zeranol en melengestrol-acetaat) blijven ook verboden, maar dat verbod is slechts tijdelijk. De Europese Commissie geeft toe dat het wetenschappelijk bewijs hier nog niet voldoende zekerheid geeft. Voor oestradiol staat wel vast dat het kankerverwekkend is.

Volgens commissaris voor handel Pascal Lamy is het hormonenverbod nu in overeenstemming met de WTO-vereisten en is er dus geen grond meer voor handelssancties. De VS en Canada worden gevraagd hun sancties in te trekken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud