Europese Unie wil dat Gazprom verplichtingen nakomt

(belga) - De Europese Commissie heeft er donderdag op aangedrongen dat de Russische gasreus Gazprom zijn 'commerciële verplichtingen blijft respecteren' en de mogelijke diversificatie van de gasleveringen niet als een dreiging zal gebruiken. Gazprom waarschuwde woensdag de EU-lidstaten om zijn internationale ambities niet te dwarsbomen. Enkele dagen geleden lekte immers uit dat de Britse regering er aan denkt, een mogelijke overname van de Britse gasmaatschappij Centrica door Gazprom te verhinderen.

Woensdag ontmoette de topman van Gazprom, Aleksej Miller, de EU-ambassadeurs in Moskou en na afloop van de vergadering volgde een verklaring waarin Miller scherp uithaalde naar pogingen om de activiteiten van Gazprom op de Europese markten af te grendelen. 'Het is geen goede zaak', aldus Miller, 'om deze normale en natuurlijke, economische evolutie te politiseren'.

Met zijn waarschuwing viseert Miller vooral de Britse regering. Enkele dagen geleden lekte uit dat Londen er ernstig aan denkt om een mogelijke overname van het Britse gasbedrijf Centrica door Gazprom te verhinderen. In Moskou onderhield Miller de EU-ambassadeurs over de strategie van Gazprom. Hij verzekerde dat Gazprom zijn commerciële verplichtingen zal naleven, maar dat er zich momenteel perspectieven op nieuwe markten aandienen. Daarbij werd naar Nood-Amerika en China verwezen.

'We willen de Europese landen duidelijk maken', aldus woordvoerder Sergej Koeprijanov, dat we alternatieven voor de Europese markt hebben'. Hij voegde daaraan toe dat Europa het Russisch gas kan kopen als het met de Russische belangen rekening houdt.

Op 17 maart was Commissievoorzitter José Manuel Barroso in Moskou en had hij een lange werkvergadering met president Vladimir Poetin. Er werd toen veel over energie en gas gesproken, want de ontmoeting kwam enkele dagen na de publicatie van het Groenboek van de Europese Commissie over energie. Daar werd onder meer een speciaal partnerschap inzake energie tussen de Unie en Rusland bepleit. Begin januari kwam het tussen Rusland en Oekraïne tot een harde botsing over de gasprijs. De crisis had ondermeer tot gevolg dat sommige lidstaten van de Unie hun gastoevoer plots zagen verminderen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud