Europese Unie wil niet raken aan basisbehoeften van Palestijnen

(belga) - De Europese Unie wil absoluut dat de basisbehoeften van het Palestijnse volk verder worden verzekerd. Dat verklaarde de woordvoerster van EU-Commissaris Benita Ferrero Waldner, verantwoordelijk voor het Buitenlands Beleid, vrijdag tijdens de dagelijkse commissiebriefing.

(foto: belga) De Palestijnse president Mahmoud Abbas ziet zijn volk gesteund door de Europese Unie

De woordvoerster Emma Udwin kondigde ook aan dat de Commissie op dit ogenblik onderzoekt hoe het nu verder met de hulp aan de Palestijnen moet. 'Het is immers uitgesloten dat de Europese hulp aan de nieuwe Palestijnse regering niet grondig herbekeken wordt', aldus Udwin.

De uitspraak van de Franse president Jacques Chirac donderdag in Kaïro veroorzaakte onmiddellijk rimpels in Brussel. Chirac bepleitte er een hervatting van de Europese hulp aan de Palestijnen. Wel drong Chirac erop aan dat er financieringskanalen gebruikt zouden worden, waar Hamas geen toegang tot heeft. Op 10 april beslisten de EU-ministers van Buitenlandse Zaken om de betalingen aan de Palestijnse Autoriteit te stoppen. De humanitaire hulp die direct aan de ngo's wordt betaald, werd hier echter niet door geviseerd.

De woordvoerster van EU-Commissaris Ferrero-Waldner wees er verder op dat de oorzaak van de financiële moeilijkheden van de Palestijnse Autoriteit niet bij de Unie ligt. Onmiddellijk na de verkiezingsoverwinning van Hamas op 25 januari besliste Israël immers om de belastingstegoeden van de Palestijnen niet meer door te storten. Dat gaat om een maandelijks tegoed van 50 miljoen dollar. Zowel Commissaris Ferrero-Waldner als de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht zijn het oneens met deze beslissing van Israël. Op 27 februari zei De Gucht dat de beslissing van Israël om deze gelden te bevriezen 'uridisch onjuist' is.

De Europese Unie en de internationale gemeenschap worden sinds 25 janauri met het probleem geconfronteerd hoe ze met een beweging die op de EU- en VS-lijst van terroristische organisaties staat, moeten omgaan. Het Kwartet, dat uit de VN, de VS, Rusland en de EU bestaat en het vredesproces in het Midden-Oosten opvolgt, stelde Hamas drie voorwaarden om tot een normalisatie te komen: erkenning van Israël, afzweren van geweld en zich in de bestaande vredesplannen inschrijven. Aan die voorwaarden is nog steeds niet voldaan.

Volgende week reist de Palestijnse president Mahmoud Abbas naar Turkije, Noorwegen, Finland en Frankrijk. Hij zal proberen de financiële hulp opnieuw vlot te krijgen, zo ook de onderhandelingen met Israël. Op 9 mei komt het Kwartet opnieuw bijeen en zal het zich opnieuw over de centenkwestie buigen. De Europese Unie is de belangrijkste sponsor van de Palestijnse autoriteit en betaalde vorig jaar circa 500 miljoen euro steun. Volgens woordvoerster Udwin zou ongeveer de helft van de Europese hulp naar humanitaire doelen gaan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud