Europese vissers eisen maximale beperking van 15 procent

(belga) - De zeevissers protesteerden in Antwerpen, Boulogne-sur-Mer, Marseille en Nice tegen de Europese plannen om de visvangst te beperken. De Europese vissersorganisaties steunen de acties en vragen de ministers geen beperking hoger dan 15 procent op te leggen.

foto belga: De gratis visbedeling in Antwerpen lokte honderden mensen.

Zeevissers uit verschillende Europese landen deelden woensdag gratis vis uit in Antwerpen uit protest tegen de plannen van de Europese Commissie om de visvangst op zee verder te beperken. Twaalf vissersboten uit België, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn voor de protestactie aangemeerd in Antwerpen. De visbedeling in Antwerpen startte kort voor de middag en lokte al snel enkele honderden Antwerpenaren. Sommigen kwamen uit solidariteit met de vissers, maar anderen waren vooral geïnteresseerd in de gratis vis.

In Frankrijk blokkeerden de vissers de havens van Boulogne-sur-Mer, Marseille, Nice, Calais en Duinkerke uit protest tegen de plannen van de Europese Commissie. De actie vindt plaats naar aanleiding van de onderhandelingsmarathon tussen de EU-ministers bevoegd voor visvangst. Die onderhandelingsronde vindt plaats van 17 tot 19 december.

De Europese vissersorganisaties steunen de acties tegen de Commissie-voorstellen voor vangstbeperkingen. Zij vragen de ministers geen beperking hoger dan 15 procent op te leggen. De Europese Commissie kondigde vorige week aan dat ze de visquota voor bepaalde vissoorten wil verlagen omdat anders de vispopulatie van die soorten in de wateren van het westelijk deel van het continent in het gedrang zou komen. Franz Fischler, de Europese Commissaris bevoegd voor landbouw, stelt onder meer voor om de vangst van kabeljauw met 47,5 procent te verminderen in het oostelijk deel van het Kanaal. Dat is een bevoorrecht terrein van de vissers van Boulogne-sur-Mer.

Het zijn de 15 ministers van Visserij die tegen eind volgend week beslissen hoeveel vissen de Europese vissers uit de Noordzee en de Atlantische Oceaan mogen halen. Voor de vissersorganisaties Europêche en Cogeca moeten die hoeveelheden een eind boven de voorstellen van de Commissie liggen.

De belangrijkste eis is dat voor geen enkele vissoort een beperking met meer dan 15 procent wordt opgelegd. In het Commissie-voorstel zijn her en der beperkingen voorzien van 50 tot 60 procent.

De vissers geloven niet dat de vispopulatie met de huidige quota in het gedrang komt en vrezen voor hun job als Europa toch beslist de visvangst verder te beperken. 'Eurocommissaris Franz Fischler zou op een enkele ambtstermijn om en bij de 50.000 jobs in de Europese visserij vernietigen', zegt Pierre-George Dachicourt, voorzitter van het comité van vissers in Boulogne.

Ook moeten de maatregelen beter onderzocht worden en dient bekeken welk effect de vroegere maatregelen hadden. De vissers vragen meer subsidies om de economische schok van de vangstbeperkingen op te vangen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud