Eurozone blijft gesloten voor Litouwen

Litouwen mag begin volgend jaar niet toetreden tot de Europese eenheidsmunt. Dit hebben de Europese ministers van Financiën woensdag definitief beslist. Die ministers konden het opnieuw niet eens worden over een nieuw stelsel over de btw op diensten die in een ander land verleend worden.

(belga) De Europese Commissie en de ECB (Europese Central Bank) hebben vroeger al geadviseerd Litouwen niet op te nemen in de eurozone, omdat het land een te hoge inflatie heeft. Omdat de norm echter maar zeer nipt overschreden wordt, wil het land zelf - gesteund door enkele buren en het Europees Parlement- alsnog toegelaten worden.

De ministers van Financiën willen echter geen duimbreed toegeven. De normen voorzien in de Europese verdragen moeten strikt worden nageleefd. Op 1 januari 2007 komt enkel Slovenië de eurozone in, als dertiende lidstaat.

De ministers hadden het op hun maandelijkse vergadering ook over de wisselkoers van de euro. Die is bijna 1,3 dollar waard. Diverse ministers vinden dat toch wat veel. Officieel blijft het betoog echter dat de Europese Unie voorstander is van een sterke euro.

Over de waarschijnlijke renteverhoging morgen/donderdag door de ECB gaven de ministers geen commentaar. Wel werd aangestipt dat de prijsstijgingen van de diensten een probleem vormen. Men hoopt dat de nieuwe dienstenrichtlijn (de herschreven Bolkesteinrichtlijn) hier kan zorgen voor soelaas, door meer concurrentie.

Wat de btw op grensoverschrijdende dienstverlening betreft, bleven de ministers het oneens. Het overgrote deel van de EU-lidstaten en de EU-Commissie zijn het eens om de btw-heffing te verschuiven van het land waar de verstrekker is gevestigd, naar het land waar de consument is gevestigd. Landen als Portugal en Luxemburg, die een lage btw-voet kennen en dus veel dienstverstrekkers aantrekken, zijn hier tegen.

De discussie wordt in de tweede helft van het jaar verdergezet.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud