'Evacuatie Belgen op kruissnelheid'

De Belgische autoriteiten hebben tot dusver al 484 Belgen uit Libanon geëvacueerd en al 272 van hen weer naar België gebracht. Dat blijkt uit een balans die minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht donderdag opmaakte tijdens een briefing.

(belga) 'We mogen dus concluderen dat de evacuatie van Belgen uit Libanon nu op kruissnelheid draait', aldus De Gucht.

Donderdag worden nog eens 100 Belgen opgehaald met een Deense boot en vrijdag vertrekt, net als woensdag, een buskonvooi met 180 Belgen van Beiroet naar Aleppo in Syrië. Donderdagnacht landen op de luchthaven van Melsbroek drie toestellen van de Belgische luchtmacht en ook een Nederlandse Boeing met aan boord 230 Belgen die met de ferry naar Cyprus waren gereisd.

'We denken dat daarmee zo goed als alle Belgen die niet vast in Libanon verblijven, het land hebben verlaten. De evacuaties blijven echter gewoon doorgaan 'zolang het nodig is'. Ook Belgen die in Libanon verblijven en de dubbele nationaliteit hebben, moeten immers de kans krijgen om het land te verlaten, meent De Gucht. Onder Belgen verstaan de Belgische autoriteiten iedereen met de Belgische nationaliteit, alle buitenlandse echtgenoten van Belgen en kinderen met minstens één Belgische ouder. 'Familieleden van Belgen in de tweede graad worden niet toegelaten', klinkt het. De minister hamert erop dat alle Belgen die Libanon nog willen verlaten contact moeten opnemen met het crisiscentrum van Buitenlandse Zaken en regelmatig de website van Buitenlandse Zaken raadplegen.

Intussen zijn nog zes mensen die vast zaten in het woelige zuiden van Libanon, erin geslaagd het gebied te verlaten. 'Dat maakt dat er nog 20 Belgen in Zuid-Libanon verblijven. Zestien van hen hebben te kennen gegeven dat ze er niet weg willen. Voor de overige vier burgers wordt op dit ogenblik een oplossing gezocht in samenspraak met onze Europese partners', klinkt het.

De VLD-bewindsman weerlegt ook de kritiek op zijn diensten in Libanon. 'We kregen te horen dat de ambassade in Beiroet vorig weekend gesloten was. Dat klopt niet. Men moet weten dat het om een kleine ambassade gaat met slechts vier telefoonlijnen. Omdat zoveel mensen tegelijk probeerden te bellen, kregen sommigen een bandje te horen en kregen ze misschien de indruk dat er niemand was. Niettemin waren er gedurende het hele weekend zes medewerkers aanwezig van 08.30 uur tot 19.00 uur', verzekert De Gucht. 'Alle klachten worden terdege onderzocht, maar naar mijn mening zijn er in de ambassade van Beiroet geen echte fouten gemaakt gezien de moeilijke omstandigheden'. De ambassade in Beiroet is intussen versterkt met acht mensen.

Ook de kritiek op de evacuaties weerlegt De Gucht. 'Je kan niet zomaar vertrekken. De veiligheid van de transporten moet gegarandeerd zijn. Evacuaties zijn immers een risicovolle zaak. Dinsdag nog was er een bombardement op nauwelijks 800 meter van de Franse ambassade. Die ligt niet zo gek ver van de Belgische ambassade', schetst De Gucht. Tijdens een kort bezoek aan de VS deze week heeft de buitenlandminister zijn Amerikaanse collega Condoleezza Rice ook gewezen op het belang van Israëlische garanties voor de veiligheid van konvooien.

Daarnaast maakte De Gucht Rice ook duidelijk dat hij de Israëlische reactie op de ontvoering van twee soldaten 'niet proportioneel' vindt. Hij uitte zijn bezorgdheid over de vele burgerslachtoffers en de soms weinig zinvolle bombardementen en vernieling van belangrijke infrastructuur.

Rice zelf streeft een diplomatieke oplossing van het conflict na. 'Toch moet dat voor haar werkelijk een oplossing ten gronde zijn: Hezbollah mag vanuit het zuiden van Libanon geen bedreiging meer vormen voor Israël', vertelt De Gucht. 'Ze ziet hierin een rol voor het Libanese leger maar ook voor een buitenlandse troepenmacht met een duidelijk mandaat'. Rice gaat binnenkort zelf naar het Midden-Oosten om te onderhandelen, al blijft het onduidelijk wanneer.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud