Advertentie

Ex-president Zuid-Korea pleegt zelfmoord

Roh Moo-Hyun tijdens zijn presidentschap in 2003 - Foto AFP ©AFP

De Zuid-Koreaanse ex-president Roh Moo-Hyun, die vrijdag overleed na een val in een ravijn, liet een briefje achter waarin hij zijn zelfmoord aankondigde. Dit meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap.

(afp/tijd) - Roh Moo-Hyun, 62, werd met zware verwondingen aan het hoofd naar een nabijgelegen ziekenhuis gebracht, waar men de dood vaststelde, preciseert het agentschap. Hij maakte tijdens een ochtendwandeling een val van 30 meter van een rots in de buurt van zijn huis.

Roh Moo-Hyun stond tussen 2003 en 2008 aan het hoofd van de Zuid-Koreaanse regering. Er liep een onderzoek naar corruptie tegen Roh. Zijn familie zou zich via steekpenningen voor 6 miljoen dollar verrijkt hebben tijdens zijn ambtsperiode. Roh had zich onlangs voor die beschuldiging verontschuldigd, maar gaf nooit toe dat hij fouten heeft gemaak.

Roh had nochtans een goede reputatie als politicus van bescheiden komaf en voorstander van verzoening met Noord-Korea.

Lee Myung-Bak, de huidige president van Zuid-Korea, noemde het overlijden van Roh 'ongelooflijk en zeer triest'. Kim Dae-Jung, de voorganger van Roh, verklaarde dat hij een 'metgezel voor het leven verloor'.

Afzetting

Roh werd president in 2003 en verklaarde toen het corruptieprobleem te willen aanpakken. In 2004 werd Roh afgezet omdat hij gesjoemeld zou hebben bij de verkiezingen. Een rechtbank maakt die afzetting echter ongedaan en Roh werd snel weer als president geïnstalleerd.

Vorige maand werd Roh ervan beschuldigd dat zijn familie steekpenningen zou hebben ontvangen van schoenmagnaat Park Yeon-Cha. Zijn vrouw zou 1 miljoen dollar ontvangen hebben en andere familieleden 5 miljoen. Roh gaf de bedragen toe, maar verklaarde dat hij ervan uitging dat het om investeringen ging.

Roh verontschuldigde zich op 30 april bij zijn landgenoten. 'Ik schaam mij. Het spijt mij dat ik jullie teleurgesteld heb.'

Het Zuid-Koreaanse gerecht laat de corruptiezaak tegen Roh nu vallen. Of het onderzoek naar corruptie bij zijn familieleden voortgaat, is nog onduidelijk.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud