Fatah: Palestijns ontwerpakkoord voor staakt-het-vuren

(belga) - De Palestijnse groeperingen Fatah, Hamas en Jihad hebben een ontwerpakkoord bereikt om drie maanden een staakt-het-vuren in stand te houden en in die periode geen aanslagen te plegen tegen Israël. Dat zegt de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Yasser Arafat.

De Palestijnse premier Mahmoed Abbas poogt al drie weken de groeperingen te bewegen tot een wapenstilstand ten opzichte van Israël, en op die manier de uitvoering van de zogenaamde "road map", het internationale stappenplan voor vrede in het Midden-Oosten, vooruit te helpen. Voorlopig zonder veel succes.

Een functionaris van Fatah -die anoniem wenste te blijven- meldde woensdag echter dat vertegenwoordigers van zijn groepering vorige week in de Syrische hoofdstad Damascus een ontwerpakkoord voor een staakt-het-vuren hebben uitgewerkt met vertegenwoordigers van de radicaal-islamitische groeperingen Hamas en Jihad. De groeperingen voeren gedurende drie maanden geen anti-Israëlische aanvallen meer uit, ook niet op Palestijns grondgebied.

Aan de bereidheid een wapenstilstand van kracht te laten worden, zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Israël dient zich te engageren zelf op te houden met aanvallen en aanslagen tegen de Palestijnen. Fatah, Hamas en Jihad vragen aan Israël ook de vrijlating van Palestijnse gevangenen.

Het initiatief voor de gesprekken in Damascus zou uitgegaan zijn van Marwan Barghouti, de Fatah-chef voor de Westelijke Jordaanoever die door Israël gevangen is genomen. De Fatah-functionaris zei een definitief akkoord voor een staakt-het-vuren te verwachten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud