FBI arresteert terrorist die kernbom wilde maken

De FBI heeft vorige maand in de Verenigde Staten een Amerikaan gearresteerd, die een aanslag wilde plegen met een bom met radioactief materiaal. Dat heeft minister van Justitie John Ashcroft maandag gezegd voor de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De arrestatie gebeurde reeds op 8 mei in Chicago, aldus Ashcroft. De vermeende en volgens Ashcroft "bekende" terrorist wordt als een "vijandelijk strijder" gevangen gehouden en is ter beschikking gesteld van het militaire gerecht.

Het betreft Jose Padilla, die zichzelf had omgedoopt tot Abddullah al-Muhajir, die banden heeft met het terreurnetwerk al-Qaeda. Hij werd gepakt toen hij op de internationale luchthaven van Chicago landde, komende uit Pakistan.

De arrestatie gebeurde dankzij inlichtingen die de FBI en de CIA hadden vergaard. De Amerikaan is ter beschikking van de militaire justitie gesteld.

Hij was van plan in de regio Washington een bom met een radioactieve lading te laten ontploffen. Het betreft een zogenaamde "vuile" atoombom waarbij conventionele explosieven worden gebruikt om radioactief materiaal zoals industrieel afval te verspreiden. Bedoeling is mensen om te brengen en een groot gebied radioactief te besmetten.

Hij zou in verscheidene landen zijn geweest om aan zijn plan te werken, vooraleer hij vanuit Pakistan naar Chicago vloog.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud