Federal Reserve: economische groei is onderweg

(betten beursmedia news) - Federal Reserve-voorzitter A. Greenspan zei donderdag dat de economie herstellende is van de afgelopen recessie. Greenspan zei dat in het tweede deel van zijn halfjaarlijkse toelichting op het monetaire beleid van de centrale bank.

Vorige week woensdag stelde de voorzitter nog dat de Amerikaanse economie 'dichtbij het keerpunt' was, maar donderdag liet hij zich minder voorzichtig uit. 'Recente data wijst erop dat een groei van de economie al onderweg is', stelde de voorzitter.

Economen waren niet verbaasd over de positieve economische verwachting die Greenspan uitsprak. De Institute of Supply Management-index die afgelopen vrijdag werd gepubliceerd en waaraan de Federal Reserve veel waarde hecht, bleek veel sterker te zijn gestegen dan werd verwacht. Ook andere macro-economische cijfers wezen erop dat een herstel in gang is gezet.

'Mocht een herstel zich inderdaad doorzetten, dan is de recessie aanzienlijk milder geweest dan de ervaring uit de lange geschiedenis van handelscycli ons deed geloven', zei Greenspan. Een milde recessie zou met name te danken zijn aan de flexibiliteit van de Amerikaanse economie en de snelle informatievoorziening van tegenwoordig.

Vorig jaar verlaagde de Federal Reserve de rente elf keer tot 1,75%. Economen verwachten dat de centrale bank eerst de ontwikkeling van het herstel zal afwachten alvorens de rente weer te verhogen. Wel wordt aangenomen dat de rente aan het eind van 2002 met een procentpunt verhoogd zal zijn.

(c) BETTEN BEURSMEDIA NEWS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud