Advertentie

Fidel Castro draagt macht tijdelijk over aan broer na operatie

De Cubaanse president Fidel Castro heeft zijn bevoegdheden tijdelijk overgedragen aan zijn broer Raul nadat hij in het ziekenhuis geopereerd is aan de darmen. Dat is maandag (plaatselijke tijd) bekendgemaakt.

(belga) Castro is officieel bevelhebber van de Cubaanse revolutionaire strijdkrachten, eerste secretaris van de Communistische Partij en voorzitter van de uitvoerende raad. Het is de eerste keer dat Castro de macht aan een ander toevertrouwt.

De president, die op 13 augustus 80 jaar wordt, liet op televisie een verklaring voorlezen door zijn secretaris Carlos Manuel Valenciaga: 'Dagen en nachten voortdurend werken, vrijwel zonder slaap, hebben ervoor gezorgd dat mijn gezondheid, die steeds alle beproevingen heeft doorstaan, aan extreme spanning is blootgesteld geweest. Dit heeft een scherpe crisis van de ingewanden veroorzaakt, met zware bloedingen. Ik ben daardoor genoodzaakt een ingewikkelde chirurgische ingreep te ondergaan. Door de operatie ben ik verplicht enkele weken rust te nemen, ver van mijn verantwoordelijkheden en mijn taken', zo klonk het.

Volgens Castro is de dip in zijn gezondheid te wijten aan de 'zware inspanningen' die hij moest leveren voor zijn reis naar Argentinië, waar van 22 tot 24 juli de 30ste top van Mercosur, de economische unie van Argentinië, Brazilië, Paraguay, Uruguay en Venezuela, plaatsvond en waar hij in Cordoba drie uur lang voor een publiek van 20.000 mensen het woord voerde op de 'top der volkeren', die werd gehouden in de marge van de Mercosur. Verder heeft ook zijn jaarlijkse toespraak van 26 juli, dit jaar in Bayamo, op 700 kilometer van Havana, veel van hem gevergd.

Castro liet in de partijkrant 'Granma' al weten dat de viering van zijn verjaardag uitgesteld wordt tot 2 december.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud