Frankrijk staakt en betoogt tegen jongerenbanenplan - update

(tijd/belga) - In Frankrijk wordt dinsdag zowel in de openbare als in de privésector actie gevoerd tegen de CPE, het regeringsvoorstel voor een nieuw arbeidscontract dat ontslag voor werkende jongeren makkelijker maakt. In meer dan 100 Franse steden vinden vandaag betogingen plaats tegen het Franse jongerenbanenplan. Intussen werden al verschillende gemaskerde vandalen opgepakt die zich onder de manifestanten hadden gemengd.

Foto (AFP): De perrons van het Parijse Gare du Nord zijn al sinds maandagavond verlaten als gevolg van de stakingsacties tegen de CPE.

Volgens de CGT, de grootste vakbond van het land, waren drie miljoen mensen over heel Frankrijk op straat gekomen om hun ongenoegen over het jongerenbanencontract te uiten. Het jongerenbanenplan laat bedrijven toe hun werknemers jonger dan 26 jaar te ontslaan zonder opgave van reden in de eerste 2 jaar na hun aanwerving. De eerste minister wil daarmee de werkloosheid bij die leeftijdsgroep bestrijden.

In Marseille zouden 200.000 betogers zijn komen opdagen, in Bordeaux zou het gaan om 100.000 mensen, in Nantes 70.000 en in Grenoble 60.000. De schattingen van de politie liggen lager. De grootste groep betogers zou naar Parijs afgezakt zijn.

CGT-leider Bernard Thibault noemde het grote aantal manifestanten 'historisch', iets waarvoor de Villepin volgens hem zeker niet ongevoelig zou kunnen blijven. Hij wees erop dat de vakbonden pas zullen rusten wanneer het contract afgeschaft wordt.

Door de acties ondervonden heel wat sectoren hinder. Onder meer de treinen, de metro en de luchtvaart hadden te maken met ernstige vertragingen en afgelastingen. Ook bij autoconstructeurs Renault en Peugeot en bij telecommunicatiebedrijf Alcatel waren de gevolgen van de betoging merkbaar

In de streek rond Parijs rijdt één pendeltrein op drie. In Parijs zelf is 75 procent van het verkeer op de metro- en buslijnen dinsdagochtend verzekerd. De stakingsaanzegging die werd ingediend door zeven van de acht spoorbonden tegen het CPE ging maandagavond om 20 uur in en duurt tot woensdagochtend 8 uur.

Op de Parijse luchthavens van Roissy en Orly waren er dinsdagochtend al vertragingen van 30 minuten tot een uur op bepaalde vluchten door een actie bij de luchtverkeersleiders. Bepaalde landingsbanen moesten worden gesloten door een werkonderbreking bij de brandweer, meldt de directie van de burgerluchtvaart.

Vanuit België werd de vlucht van Ryanair met bestemming Carcassonne in het zuiden van Frankrijk geschrapt. De vluchten van SN Brussels Airlines en Virgin Express richting Frankrijk (naar onder meer Parijs, Straatsburg, Lyon, Marseille en Nice) hebben vertragingen van maximaal drie kwartier. Er moesten nog geen vluchten worden afgelast, zegt woordvoerder Geert Sciot. Ook de vluchten naar Spanje hebben vertraging, omdat de capaciteit van het Franse luchtruim wegens de staking is gereduceerd. Luchtvaartmaatschappijen vliegen daarom massaal over het Kanaal of over Zwitserland, wat vertragingen tot gevolg heeft.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud