Frankrijk wil herziening Europees stabiliteitspact in 2005

(tijd) - De Franse minister van Financiën, Francis Mer, vindt dat de Europese Unie het stabiliteitspact moet herzien in 2005. De ministers van Financiën van de eurozone hadden dinsdag nog beslist om de begrotingsprocedure tegen Frankrijk en Duitsland te schorsen.

'In 2005 zouden we moeten onderzoeken op welke manier het stabiliteitspact de voorbije jaren functioneerde. We kunnen dan bekijken hoe we het pact op een democratische manier kunnen verbeteren,' verklaarde Mer in een interview met de Franse radiozender Europe 1. In 2005 zullen we ook een andere Europese Commissie hebben en zal de Europese economie opnieuw sterker presteren, aldus Mer. De Europese lidstaten moeten van die situatie gebruik maken om een akkoord te bereiken over 'hoe we ons tijdens de vette jaren beter kunnen wapenen tegen de magere jaren,' stelt de Franse minister van Financiën.

Het Europese stabiliteitspact verplicht de landen van de Europese Unie hun begrotingstekorten onder 3 procent van het bruto binnenlands product (BBP) te houden. Frankrijk en Duitsland kampen echter voor het derde opeenvolgende jaar met een begrotingstekort dat groter is dan 3 procent. De Europese Commissie wilde met de procedure van het pact Parijs en Berlijn tot besparingen dwingen, op straffe van Europese boetes. Maar dinsdag besloten de ministers van Financiën van de eurozone nog de begrotingsprocedure tegen de twee landen te schorsen. Frankrijk en Duitsland moeten hun begrotingstekorten in 2005 weer onder de drie procent krijgen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud