Frankrijk zet rem op EU-toetredingsonderhandelingen Turkije

In de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie is Frankrijk maandag voor het eerst op de rem gaan staan. Onder druk van Parijs vatten de Europese onderhandelaars voorlopig geen gesprekken met de Turken aan over het economische en monetaire beleid.

(belga) Het economisch en monetair beleid vormt één van de vijfendertig hoofdstukken in de onderhandelingen tussen de EU en Turkije. Het Duitse EU-voorzitterschap wou later deze week gesprekken openen over drie nieuwe hoofdstukken, maar besloot in extremis om slechts twee hoofdstukken aan te snijden: financiële controle en statistiek. Uit angst voor Frans verzet werden de gesprekken over het financiële en economische beleid terug in de koelkast geplaatst.

"De lidstaten hebben meer tijd nodig om een akkoord te bereiken over het derde hoofdstuk", bevestigde de woordvoerster van eurocommissaris voor Uitbreiding Olli Rehn maandag. De gesprekken over de hoofdstukken statistiek en financiële controle worden dinsdag officieel geopend op een conferentie in Brussel.

Het is de eerste keer sinds het aantreden van de nieuwe president Nicolas Sarkozy dat Frankrijk zijn invloed op het uitbreidingsproces laat gelden. Zoals bekend is Sarkozy geen voorstander van een volwaardig Turks lidmaatschap van de EU, maar de president had eerder laten verstaan dat hij een debat over Turkije wou verdagen naar het einde van het jaar.

De toetredingsonderhandelingen tussen de EU en Turkije gingen in het najaar van 2005 van start. Tot op heden zijn enkel de onderhandelingen over het hoofdstuk wetenschap en onderzoek afgerond. Over industrieel beleid zijn de gesprekken aan de gang.

Na de opening van de gesprekken over statistiek en financiële controle, dinsdag in Brussel, resten er dus nog steeds 31 hoofdstukken waarover de EU en Turkije zelfs nog geen gesprekken hebben aangevat.

Bovendien besloten de lidstaten eind vorig jaar om acht hoofdstukken te bevriezen omdat Turkije nog steeds weigert om zijn havens en luchthavens te openen voor schepen en vliegtuigen uit EU-lidstaat Cyprus.

foto bloomberg

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud