Frans parlement keurt minimumdienst openbaar vervoer bij staking goed

De Franse volksvertegenwoordigers hebben woensdagnacht een wetsontwerp goedgekeurd dat een minimumdienst invoert bij het openbaar vervoer. De tekst is door de linkervleugel als een aantasting van het stakingsrecht aan de kaak gesteld.

(belga) Twee artikels van het ontwerp zijn erg omstreden. Het eerste verplicht de loontrekkende werknemer zich 48 uur voor deelname aan een staking als staker op te geven. Zoniet riskeert hij een tuchtsanctie. Het tweede artikel bepaalt dat het personeel na acht dagen van staking in een geheime stemming over de voortzetting van de actie kan worden geraadpleegd, ook op inititiatief van de werkgever.

Het wetsontwerp vloeit voort uit een belofte die Nicolas Sarkozy in zijn kiescampagne maakte voordat hij tot president werd verkozen. De tekst moet nog in een gemengde commissie van volksvertegenwoordigers en senatoren onderzocht worden voordat hij later op de dag definitief wordt goedgekeurd. De inwerkingtreding van de wet op de minimumdienst is op 1 januari 2008 gepland.

De vakbonden organiseerden dinsdag bijeenkomsten in 80 steden in Frankrijk om te protesteren tegen de tekst, die volgens hen "inderhaast" in volle zomervakantie wordt gestemd. Andere vakbondsacties zijn voor september aangekondigd en de grootste vakbond van Frankrijk, CGT, sluit acties op het openbaar vervoer tijdens de wereldbeker rugby in september en oktober niet uit. De socialistische fractie kondigde al aan dat ze naar het grondwettelijk hof zal stappen om de tekst te laten schrappen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud