Franse Assemblée steunt omstreden pensioenhervorming

(belga) - Het Franse parlement heeft in een eerste lezing de omstreden pensioenhervorming van de rechts-conservatieve regering Raffarin goedgekeurd. Dat gebeurde na tien dagen van debatteren, met 87 stemmen voor en 20 tegen. De socialisten en communisten stemden tegen.

Artikel 5 van het wetsontwerp voorziet dat de ambtenaren in Frankrijk vanaf 2008 langer moeten werken vooraleer zij recht hebben op een volwaardig pensioen. Het aantal dienstjaren wordt gelijkgeschakeld met de private sector, met name 40. In 2009 komt daar jaarlijks een trimester bovenop, tot 41 dienstjaren in 2012 en 42 vanaf 2020. Dit laatste weliswaar 'onder voorbehoud van de demografische, economische en sociale evolutie in het land'.

Met het verhogen van de pensioenleeftijd, hoopt de Franse regering de pensioenen betaalbaar te houden in het licht van de toenemende vergrijzing. De bespreking van het wetsontwerp nam anderhalve week in beslag, omdat de linkse partijen door het indienen van talrijke amendementen de procedure vertraagden. Tegen de pensioenhervorming werd in Frankrijk dit jaar al een tiental keer gestaakt en betoogd, maar het verzet bij de achterban brokkelt af.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud