Franse parlementsverkiezingen: coalitie rond Chirac stevent af op absolute meerderheid

(tijd-nieuwslijn) - In de eerste ronde van de parlementsverkiezingen is het extreem-rechtse Front National blijven steken op 11%. Het rechtse kamp van de Franse president Jacques Chirac (foto: EPA), verenigd in de Union pour la majorité presidentielle (UMP), haalt 43 tot 44 % va, de stemmen. Verenigd links kon 35,6 tot 36% van de kiezers overtuigen.

De rechtse partijen (UMP, UDF en anderen) haalden een score van 43 tot 44% van de stemmen, een winst van 6 tot 7 punten tegenover 1997. Verenigd links moet het met 5 tot 6 punten minder doen dan in 1997 en is goed voor 35 tot 36%.

Als die score bevestigd wordt in de tweede ronde, kan rechts met het meerderheidstelsel dat Frankrijk kent, een absolute meerderheid halen in de Franse Assemblee Nationale. Daarmee komt een einde aan de zogenoemde 'cohabitation', waarbij de rechtse president Jacques Chirac moest samenwerken met een linkse regering.

Het extreem rechtse Front National dat zijn succes van de presidentsverkiezingen (16,86% voor Jean-Marie Le Pen in de eerste ronde) wilde herhalen bleef fors onder de eigen verwachtingen, met 11 tot 12%. In 1997 haalde het FN nog 14,94%. Het extreem-rechtse MNR van Bruno Mégret, de voormalige rechterhand van Le Pen, haalt amper meer dan 1%, een verlies van 2 tot 3 punten sinds 1997.

Ook het aantal kandidaten van extreem-rechts dat naar de tweede ronde doorstoot is een pak lager dan in 1997, toen zij in 132 kieskringen in de tweede ronde opkwamen. Nu zal dit hoogstens een dertig zijn, mogelijk nog minder. Dat is een ferme streep door de rekening van Le Pen die zich sterk maakte dat zijn partij in vele kieskringen als scheidsrechter zou optreden. Wel zou het Front National nu een of twee zetels kunnen krijgen. Bij de stembusgang in 1997 kwam er een FN'er in het parlement, maar hij moest aftreden na een schandaal over campagne-financiering.

Slechts 64% van de kiezers heeft zijn stem uitgebracht, een absoluut diepterecord. Dat de Fransen al voor de derde keer in enkele maanden naar de stembus moesten is een voor de hand liggende verklaring. Eerste minister Raffarin (UMP) en de leider van de Franse socialisten François Hollande riepen elk hun kiezers en de thuisblijvers op zich te mobiliseren voor de tweede ronde, op 16 juni.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud