Advertentie

Franse president wil wet tegen hoofddoek op school

(belga) - De Franse president Jacques Chirac vraagt het Franse parlement een wet te stemmen tegen het dragen van 'opzichtige' religieuze symbolen op school. Hij doelt daarmee hoofdzakelijk op de hoofddoek die de moslimmeisjes dragen in de scholen, de colleges en de publieke lyceums. Diverse religieuze organisaties hebben al negatief gereageerd op de aanbeveling van Chirac.

foto belga: De Franse hoofdrabbijn Joseph Sitruk (l), de Franse president Jacques Chirac (m) en Dalil Boubakeur (r), de voorzitter van de Franse moslimraad, in gesprek na de speech van Chirac.

De president gaf zijn mening op een bijzonder plechtige manier voor een publiek van zowat 400 mensen, onder wie verscheidene ministers, de voorzitters van de parlementaire groepen en de religieuze gezagsdragers.

"Ik meen dat het dragen van kledij of tekens die duiden op het behoren tot een bepaalde religie, moet worden verboden in scholen, colleges en lyceums", zei Chirac. De premier neemt hiermee een van de voornaamste aanbevelingen over van een rapport over de scheiding van kerk en staat dat op zijn vraag werd gemaakt door een commissie van 'wijzen'.

De president is wel tegen de invoering in de schoolkalender van twee supplementaire feestdagen voor het joodse feest van Kippoer en het islamitische Aïd-El-Kebir. Het rapport adviseerde nochtans het tegenovergestelde.

"De islamitische sluier of hoe men het ook noemt, het keppeltje of een kruis van duidelijk overdreven omvang horen niet thuis in schoolgebouwen", zei Chirac nog.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud