Franse PS klapt in elkaar na mislukt congres

Ségolène Royal spreekt op het congres van de PS ©EPA

Het congres van de Franse socialistische partij (PS) is volledig mislukt. Normaal had de partij een nieuwe voorzitter moeten aanduiden, maar de vier kandidaten raakten het niet met elkaar eens. Donderdag is het woord aan de militanten en dan lijkt Ségolène Royal weer de grote favoriet.

(tijd) - Het was het ergst denkbare scenario en dat is volledig uitgekomen. De Franse PS is totaal verdeeld uit het congres van Reims gekomen. Van vrijdag tot zondag zou daar beslist worden over de volgende voorzitter van de grootste Franse oppositiepartij. Dat mislukte compleet. Het congres werd in mineur afgesloten en alle tenoren waren toen al met stille trom vertrokken. De afscheidnemende PS-voorzitter François Hollande hield zelfs geen afscheidsspeech.

De grote favoriet, Ségolène Royal, verliet het congres al in de nacht van zaterdag op zondag. Zij kon geen vergelijk vinden met haar tegenstanders, met name Martine Aubry, Betrand Delanoë en Benoît Hamon. Royal verloor vorig jaar de presidentsverkiezingen van Nicolas Sarkozy en wil het in 2012 graag opnieuw proberen. Ze is populair bij de militanten, maar veel minder bij de gevestigde waarden van de partij.

De overblijvers, Aubry, Delanoë en Hamon vonden evenmin een vergelijk. Over een tekst zouden ze eventueel wel nog tot een akkoord gekomen zijn, maar het draaide uit op een personenkwestie.

Uiteindelijk trok de Parijse burgemeester Delanoë zich terug uit de race. Hij was de man die de huidige voorzitter, François Hollande, had uitgekozen om hem op te volgen. Delanoë wil blijkbaar zijn kansen gaaf houden om zich in 2012 op te werpen als presidentskandidaat en wil daarom niet ten onder gaan in een gekrakeel tussen de verschillende partijfracties.

Duel

Blijven Aubry en Hamon over. Aubry, burgemeester van Lille en dochter van de gewezen EU-commissievoorzitter Jacques Delors, staat het stevigste in het establishment van de partij. Alle grote tenoren uit het verleden steunen haar.

Aubry staat voor een klassieke linkse PS, terwijl Royal kiest voor een meer moderne aanpak die meer lijkt op een sociaal-democratische stroming. Royal staat bijvoorbeeld niet afkerig voor een samenwerking met de centristen van MoDem, wat voor heel wat PS’ers uitgesloten wordt.

Donderdag wordt het daarom allicht een duel tussen Royal en Aubry. De uitslag is moeilijk voorspelbaar. In een voorronde kreeg Royal al 29 procent van de leden achter zich, tegenover 25 procent voor Aubry en evenveel voor Delanoë. Hamon haalde een onverwacht hoge score van 18 procent, hij staat voor een sterk linkse koers voor de PS.

Het blijft gissen hoe de stemming onder de militanten donderdag zal verlopen. Aubry kan puren uit de 70 procent van de militanten die niet op Royal gestemd hebben. Maar zo eenvoudig loopt die rekening niet en bij heel wat mensen is Royal de meest aanvaardbare nieuwe voorzitter.

Bovendien betekent de mislukking van het congres dat de verdeeldheid alleen maar groter zal worden. Wie ook de touwtjes in handen krijgt donderdag, zij of hij zal moeten afrekenen met een verdeelde partij en een reeks malcontenten.

Voor de Franse president Sarkozy is dit allemaal goed nieuws. Zo lang de verdeeldheid van de PS blijft duren, is er nauwelijks van oppositie sprake. En hoe langer die verdeeldheid duurt, hoe gemakkelijker hij in 2012 opnieuw tot president van Franktijk zal verkozen worden.

JV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud