Franse rechterzijde wint ook parlementsverkiezingen

(tijd-nieuwslijn) - In Frankrijk heeft rechts na de presidentsverkiezingen ook de parlementsverkiezingen gewonnen. Daarmee heeft president Chirac de gevreesde cohabitation vermeden, een samengaan van een regering en een president van verschillende strekking. Enkele prominente politici, waaronder vier ex-ministers verliezen hun zitje in de assemblée. De opkomst voor de stembusgang lag opnieuw bijzonder laag.

Volgens definitieve cijfers heeft de Union pour la majorite presidentielle (UMP), de nieuwe partij van president Jacques Chirac, de absolute meerderheid gehaald in de Franse Kamer. De UMP haalde 355 verkozenen op een totaal van 577 zetels. De linkerzijde, die tot nu een absolute meerderheid had met 319 zetels, vaardigt slechts 178 vertegenwoordigers af, van wie 147 in de rangen van de PS, 21 voor de communistische partij en 3 voor de groenen.

Extreem-rechts heeft zijn goede prestatie van de presidentsverkiezingen niet kunnen overdoen. Het Front National haalt geen enkele zetel. In de presidentsverkiezingen kozen nog 16,9% van de Fransen die gingen stemmen voor FN-kopman Le Pen.

Bij de grote verliezers haalt ook de rechtse partij van ex-minister van Binnenlandse Zaken Jean-Pierre Chevenement geen enkele zetel binnen. PCF-kopstuk Robert Hue, ex-minister van Arbeid Martine Aubry en Dominique Voyet, de voorzitter van de groenen, speelden hun zitje kwijt.

In de tweede ronde van de parlementsverkiezingen bleef ongeveer 40% van de kiezers thuis. Het cijfer vormt opnieuw een historisch dieptepunt. Veel heeft te maken met de overtuiging dat de overwinning van rechts al binnen was, al zorgde diezelfde denkwijze een maand geleden er nog voor dat de linkse presidentskandidaat, Lionel Jospin, onverwacht de eerste ronde verloor.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud