Franse regering kiest Severstal als partner Arcelor

Frankrijk verkiest de vriendschappelijke fusie van staalgroep Arcelor met het Russische Severstal boven het vijandige overnamebod van Mittal Steel. Dat heeft de Franse minister van Industrie, François Loos, woensdag gezegd in het parlement. 'Niet de beursslag, maar het vriendschappelijke project is de goede methode om een industrie op te bouwen', zei de minister.

(belga) De Franse regering heeft zowel Mittal Steel als Severstal naar het industriële nut van een fusie gevraagd. 'De Staat moet de juiste vragen stellen, maar het zijn dan natuurlijk de aandeelhouders die beslissen', zo klonk het. De Franse regering had zich al meermaals uitgesproken tegen het bod van Mittal, dat 25,8 miljard euro over heeft voor de Luxemburgse staalgroep.

Arcelor kondigde de fusie met Severstal aan op 26 mei. De fusie is een mogelijkheid om het vijandige bod van Mittal Steel te laten mislukken. Ook de Russische regering liet woensdag verstaan achter de fusie Arcelor-Severstal te staan.

Arcelor liet woensdag ook weten dat het een van de volgende dagen een eerste officieel gesprek zal voeren met Mittal om het vijandige overnamebod te bespreken. Arcelor ontving op 2 juni een businessplan van Mittal en wil daarover enkele vragen stellen.

Ook een van de volgende dagen, vermoedelijk zondag, zal Arcelor een nieuwe beheerraad houden om over het businessplan en het bod van Mittal te oordelen.

Woensdagavond heeft Mittal Steel na zijn bod in Europa, ook in de Verenigde Staten een bod op Arcelor gelanceerd. Dat is bedoeld voor Amerikaanse aandeelhouders die in het bezit zijn van gewone aandelen Arcelor, converteerbare leningen en American Depositary Shares (ADS)

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud