Franse studenten vieren overwinning met protest

(belga) - De Franse scholieren en studenten hebben hun protestacties ook na de aangekondigde intrekking van het omstreden jongerenbanenplan voortgezet. Dinsdag richtten tegenstanders van de Parijse regeringspolitiek onder meer wegversperringen op in Rouen, blokkeerden busdepots in Toulouse en bezetten landingspistes in Nantes.

In verschillende steden, waaronder Parijs, wilden scholieren en studenten demonstreren om de druk op de regering van premier Dominique de Villepin te handhaven terwijl het parlement zich beraadt over een nieuwe regeling van de wet.

Dinsdagavond wil de nationale vergadering de debatten beginnen over de nieuwe regeling die het jongerencontract (CPE) snel moet vervangen. Het uit twee artikelen bestaande wetsontwerp regelt een tegemoetkoming voor werkgevers als ze 16- tot 25-jarige werklozen, die slecht opgeleid zijn of uit probleemwijken komen, voor onbepaalde duur in dienst nemen.

De fractieleider van de conservatieve regeringspartij UMP, Bernard Accoyer, zei dinsdag dat het al in het parlement ingediende wetsvoorstel tegen het weekeinde kan gestemd zijn.

President Jacques Chirac heeft het sinds maanden door de vakbonden fel gecontesteerd CPE maandag ingetrokken en een nieuwe regeling aangekondigd. De vakbonden hadden van de regering geëist de omstreden hervorming tegen het begin van de parlementaire vakantie op Paasmaandag in te trekken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud