Franse verkiezingen: reacties

Gewezen PS-minister van economie Dominique Strauss-Kahn verzekerde dat links er alles zal voor doen om de zaken te doen bewegen voor de tweede ronde van 16 juni. "De UMP (de partij rond Jaques Chirac) heeft veel stemmen binnengehaald in de eerste ronde, links is onvoldoende op de baan gegaan, in de week die komt zullen we de zaken doen bewegen", zei Strauss-Kahn, die de lage opkomst een van de opmerkelijkste elementen vindt van de eerste ronde

Gewezen eerste minister Alain Juppé (UMP) en vertrouweling van president Jacques Chirac waarschuwde zondag tegen "elke vroegtijdig triomfalisme". De unie (van de rechtse partijen in de UMP) draagt haar vruchten, maar ik waarschuw jullie voor elk vroegtijdig triomfalisme. Die is misplaatst want de onthoudingen zijn opnieuw gestegen, wat de malaise in ons land bevestigt", verklaarde de burgemeester van Bordeaux.

Huidig minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy (UMP) hoopte dat de "de ingezette dynamiek" met de goede score van rechts "volgende zondag bevestigd wordt". Een opvallend tendens voor hem was de terugval van alle extremen, zowel extreem links als extreem rechts en dat het aantal driehoeksverkiezingen of triangulaires (een situatie waarbij zowel een linkse, rechtse en extreem-rechte kandidaat doorstoot naar de tweede ronde) wellicht beperkt blijven tot een dertigtal "ofschoon sommigen er tot 200 hadden voorspeld.

Nationaal secretaris Dominique Voynet van de Groenen roept de kiezers op tot een "republikeinse heropleving om de krachten in evenwicht te brengen". In haar eigen kieskring van Dôle is "nog niets beslist, ook al waaide er een forse wind van rechts". Zij riep de thuisblijvers op voor de tweede ronde, "wiens stemmen belangrijk zijn om te voorkomen dat een grote meerderheid rechts alle macht zal geven voor de komende vijf jaar".

Ook Robert Hue, de voorzitter van de PCF, riep zondag op "om alle krachten te bundelen, die niet willen van een rechts die op sociaal vlak revanche wil nemen". Ook hij was blij met het verlies van het Front National.

18337782

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud