Franse vliegtuigen bombarderen oostelijke steden in Tsjaad

(belga) - Franse militaire vliegtuigen hebben donderdag enkele steden in het oosten van Tsjaad, die in handen zijn van rebellen, gebombardeerd. Daarbij zou een nog onbekend aantal doden onder de burgerbevolking zijn gevallen. Dat heeft een vertegenwoordiger in Frankrijk van de rebellenbeweging Front uni pour le changement (Fuc), Laona Gong, aan het Franse persagentschap AFP gezegd.

'Wij hebben vernomen dat het Franse leger sinds donderdagmorgen in het oosten van Tsjaad militaire interventies met vliegtuigen uitvoert. In de steden Adré en Moudeïna (tegen de grens met Soedan) hebben de Franse bombardementen heel wat burgerslachtoffers geëist', aldus Gong die er aan toevoegt 'niet over exacte cijfers te beschikken'.

Gong zei te betreuren dat Frankrijk 'niet neutraal blijft' en 'blinde steun' verleent aan het regime van president Idriss Deby Itno.

Het Franse ministerie van Defensie liet op zijn beurt weten dat een Frans Miragevliegtuig 'woensdagochtend ten oosten van N'Djamena heeft gevuurd in de richting van een groep Tsjadische rebellen die op weg waren naar de hoofdstad'.

Frankrijk heeft nog zo'n 1.200 manschappen in de voormalige kolonie. Die worden ondersteund door zes jachtvliegtuigen van het type Mirage F1. Zo'n 150 extra manschappen werden intussen ter versterking naar het gebied gestuurd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud