G20 wordt economische wereldregering

Anarchistische tegenstanders van de top slaan ramen in in Pittsburgh (Foto EPA) ©EPA

De leiders van de 20 belangrijkste economieën zullen vandaag zo goed als zeker hun G20 promoveren tot hét orgaan dat de komende jaren de wereldeconomie moet beheren. De G8 zal een stap terug moeten zetten, tot verdriet van enkele kleinere G8-lidstaten. Daarom zal nog gepraat worden over de modaliteiten.

Van onze verslaggever ter plaatse

(tijd) - Dat de G8 niet meer het geschikte platform is, was al duidelijk bij de laatste bijeenkomst van die club, nabij Rome. Chinese topambtenaren maakten donderdagavond Amerikaanse tijd duidelijk dat hun land een grotere rol wil spelen in het internationale economische beleid. Ook andere landen sturen al een tijdje aan op een permanente rol voor de G20, onder meer het Verenigd Koninkrijk.

Italië en Canada hebben al protest laten horen. In de G8 spelen zij nog een zekere rol, voor de G20 zijn ze een maatje te klein. Toch wordt ook op Europees niveau toegegeven dat een bijsturing onvermijdelijk is. De G20 moet in eerste instantie de wereld uit de economische crisis halen.

De G8 zou dan behouden blijven als overlegplatform voor de geïndustrialiseerde landen, om hun gemeenschappelijke problemen te bespreken. Een Europese bron steekt niet weg dat een van die uitdagingen de relatie met China is.

Telkens opnieuw benadrukken alle grootmachten wel dat zowel G20 als G8 informele overlegorganen zijn. De grote jongens, die 80 à 90 procent van de wereldeconomie vertegenwoordigen, steken de koppen regelmatig bij elkaar. De formele beslissingen blijven wel bij de internationale instellingen, als het IMF of de VN-organisaties, waarvan alle landen lid zijn.

Een van de punten die tijdens de vergadering vandaag nog moet geregeld worden, is de organisatie van het voorzitterschap. De volgende voorzitter is alvast Zuid-Korea. Het vergaderritme wordt 'minstens jaarlijks'.

DDW

De redactie van De Tijd volgt de G20 intensief. Naast de berichtgeving op de site kan u de couleur locale vinden op de blog. www.tijd.be/g20

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud