G8 bereikt akkoord om energiebevoorrading te verzekeren

De leiders van de zeven rijkste landen plus Rusland (G8) hebben dit weekend op de top in Sint-Petersburg een actieplan klaar om de wereldwijde energiebevoorrading te verzekeren.

(belga) Ze verwachten ook dat de laatste obstakels voor een verdere liberalisering van de wereldhandel binnen een maand kunnen worden weggehaald.

Om de hoge olieprijzen het hoofd te bieden, hebben de wereldleiders een actieplan klaar. Daarin wordt gepleit voor kernenergie als een 'handig hulpmiddel' om de wereldwijde energiebevoorrading veilig te stellen.

G8-lid Duitsland wil stoppen met kernenergie en daarover luidt de verklaring 'dat wij erkennen dat de leden verschillende wegen bewandelen'.

Het actieplan pleit ook voor het diversifiëren van energiebronnen en voor 'een open en transparante' energiemarkt. Deze verklaring is vooral een doorbraak jegens Rusland. Dat land beschikt over heel wat olie- en gasvoorraden, maar het zijn uitsluitend Russische bedrijven die daarvan profiteren. Bovendien werd in Europa en de VS gevreesd dat de Russen hun energie ook als politiek drukkingsmiddel zouden gebruiken.

De G8 lanceerden daarnaast ook een oproep tot een verdere liberalisering van de wereldhandel. Volgens de wereldleiders zou er 'binnen een maand', dus midden augustus, een doorbraak moeten worden gerealiseerd. Europa is nu bereid om de gesprekken een extra impuls te geven, verklaarde Commissievoorzitter José Manuel Barosso in Sint-Petersburg.

De onderhandelingen in de zogenaamde Doha-ronde begonnen al in 2001 en moeten leiden tot het wegnemen van handelsbelemmeringen voor landbouw- en industriële goederen. De bedoeling is om eind dit jaar te komen tot een globaal akkoord. De besprekingen eind juni in Genève draaiden echter op niets uit. Vooral de VS deden moeilijk, met betrekking tot hun landbouwbeleid

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud