G8-top eindigt met hoop op economisch herstel

(belga) - De G8-top in Evian is dinsdag geëindigd met een verklaring waarin de deelnemers hun hoop uitdrukken dat de wereldeconomie er weer bovenop zal raken. De acht rijkste landen stelden dat de voorwaarden voor een economisch herstel er zijn en zeiden dat ze vertrouwen hadden in de groeimogelijkheden van de economie.

"Onze economieën worden geconfronteerd met tal van uitdagingen. Niettemin zijn bepaalde risico's afgevlakt en zijn de voorwaarden voor een herstel aanwezig. We hebben vertrouwen in het groeipotentieel van onze economieën", verklaarden de leiders van de G8 (Duitsland, Canada, Frankrijk, de VS, Italië, Japan, Groot-Brittannië en Rusland).

Op geen enkel moment heeft het communiqué het over de wisselkoersen. Dat de dollar zakt tegenover de yen en de euro, wordt niet aangehaald. Nochtans is dat één van de oorzaken dat de export van beide regio's daalt en het economisch herstel vertraagd wordt. Sinds november heeft de dollar al 17% verloren tegenover de euro. Die bereikte vorige week een recordhoogte van 1,1933 euro voor één dollar.

In het communiqué wordt overigens niet verduidelijkt wat dan precies de "talrijke uitdagingen" zijn voor de economie. Maar de acht hebben zich wel opnieuw geëngageerd om "de doelstellingen te realiseren en de kalender te respecteren die werden vastgelegd in de akkoorden van Doha".

De leiders van de G8 hebben ook hun engagement bevestigd om "een gezonde macro-economische politiek te voeren die de groei en het interne en externe draagvlak van onze economie steunt". In dat verband hebben de acht een verhoogde aandacht voor structurele hervormingen en economische flexibiliteit naar voren geschoven. Het gaat dan over maatregelen om het hoofd te bieden aan de verouderende bevolking.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud