G8 vraagt staakt-het-vuren Midden-Oosten

De leiders van de rijkste landen en Rusland (G8) vragen de stopzetting van het Israëlische offensief tegen Libanon en de bombardementen van Hezbollah op Israëlische doelwitten.

(belga) Dat staat in een gemeenschappelijke verklaring die zondag op de top in Sint-Petersburg is goedgekeurd. De leiders suggereren ook een internationale observatiemissie in het zuiden van Libanon.

'De meest dringende prioriteit is de voorwaarden scheppen voor een duurzaam einde van het geweld', zo staat in de tekst. Volgens de G8-leiders zijn er vier voorwaarden: de vrijlating van de ontvoerde Israëlische soldaten in de Gazastrook en Libanon, de stopzetting van de bombardementen op Israëlisch grondgebied en van de Israëlische militaire acties, een snelle terugtrekking van het Israëlische leger uit de Gazastrook en de vrijlating van gearresteerde Palestijnse ministers en parlementsleden.

De landen van de G8 (Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en Rusland) willen tevens dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een internationale observatie- en veiligheidsmissie ontplooit in het zuiden van Libanon, het bolwerk van de radicale islamitische beweging Hezbollah.

De tekst verleent ook steun aan de Libanese regering, die haar autoriteit en soevereniteit op het volledige grondgebied van Libanon moet vestigen. Dat moet gebeuren door de ontwapening van milities en de ontplooiing van het leger in alle delen van het land, en in het bijzonder in het zuiden, zo staat in de verklaring.

Het bloedvergieten in het Midden-Oosten overheerste de bijeenkomst van de machtigste mannen van de wereld in Sint-Petersburg. Ze vergaderden zondag urenlang over een gemeenschappelijk standpunt. Ze toonden zich bezorgd over het grote aantal burgerslachtoffers aan beide zijden en de vernieling van infrastructuur.

De landen van de G8 wijzen met een beschuldigende vinger naar 'de extremistische krachten die de regio willen destabiliseren en het streven van Palestijnen, Israëli's en Libanezen naar vrede en democratie ondermijnen'. 'We kunnen niet toestaan dat deze extremistische elementen en zij die hen steunen het Midden-Oosten in chaos storten en een groter conflict uitlokken'

30697159

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud