Gaïdar: artsen stellen vergiftiging vast

Artsen zijn tot de slotsom gekomen dat de vorige week plotseling ziek geworden Russische ex-premier Egor Gaïdar op een "onnatuurlijke manier" is "vergiftigd", zo hebben zijn woordvoerder Valeri Natarov en zijn dochter donderdag bekendgemaakt.

(afp/dpa) - "Het gaat om een vergiftiging op een onnatuurlijke manier", aldus Natarov. "Maar de artsen kunnen nog niet zeggen om welke stof het gaat. Wij wachten op een officiële diagnose begin volgende week".

"De artsen vinden geen enkele andere verklaring voor de toestand van mijn vader dan een vergiftiging met een onbekende stof", zei Gaïdars dochter Maria op Radio Echo in Moskou en tegenover de BBC. "Het gaat om een politieke vergifting", voegde ze eraan toe.

De vijftigjarige Gaïdar werd vorige week tijdens een conferentie in Ierland plotseling ziek, de dag nadat de Russische ex-spion Aleksander Litvinenko in Londen overleed, wellicht aan een dosis radioactief polonium-210. Eerst werd hij in een Iers ziekenhuis verpleegd, daarna in een hospitaal in Moskou waar hij aan de beterhand is.

Volgens Natarov moeten de Russische artsen hun gegevens vergelijken met de gegevens van hun Ierse collega's.

Gaïdar was in 1992 dienstdoend premier. Hij was in de jaren negentig ook minister van economische zaken en financiën, en hield zich ook bezig met het controversieel privatiseren van vroegere Sovjet-Russische staatsbedrijven. Momenteel is hij directeur van Economisch Instituut in Moskou en geldt hij als een gematigde tegenstander van president Vladimir Poetin.

Litvinenko had felle kritiek op Poetin en op de inlichtingendiensten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud