Gazprom bezorgd om Europese gastoevoer

Een eventuele herziening van het akkoord tussen Rusland en Oekraïne over de Russische gaslevering zou risico's voor de toelevering naar de rest van Europa met zich kunnen brengen, zo heeft een woordvoerder van Gazprom zaterdagavond gewaarschuwd.

(foto belga)

(belga) - Een herziening van het in januari gesloten akkoord 'zou in feite de betrouwbaarheid en de regelmatigheid van de gasleverantie aan onze Europese klanten in gevaar brengen,' aldus Gazprom-woordvoerder Sergej Kouprianov, geciteerd door persbureau RIA-Novosti. De woordvoerder sprak van 'grote bezorgdheid, zowel om onszelf als om onze Europese partners'.

Joelia Timosjenko, de voormalige en misschien ook toekomstige Oekraïense premier, kondigde vorige week aan dat ze het gasakkoord met Rusland wil herzien. De twee landen kwamen tot een akkoord na een crisis in januari, toen Rusland de kraan tijdelijk dichtdraaide omdat Kiev weigerde een plotselinge verregaande prijsstijging te aanvaarden. Het incident zorgde in de rest van Europa voor ongerustheid over de betrouwbaarheid van de Russische gastoevoer.

Die toevoer werd ook tijdelijk onderbroken. Het uiteindelijk bereikte akkoord stipuleert dat de prijs van Russisch en Centraal-Aziatisch gas voor Oekraïne tijdens het eerste semester van 2006 bijna zou verdubbelen tot 95 dollar per 1.000 kubieke meter. Dat is nog altijd aanzienlijk minder dan de prijs die Europa voor Russisch gas betaalt. In het tweede halfjaar van dit jaar zal Oekraïne echter met een nieuwe prijsaanpassing worden geconfronteerd, want het akkoord van januari 2006 gold slechts voor zes maanden.

Woordvoerders van Gazprom lieten begin deze week al weten te vrezen dat Oekraïne zijn gasrekeningen niet zal kunnen betalen. Volgens de persdienst van het door het Kremlin gecontroleerde gasconcern staat Oekraïne al voor 650 miljoen dollar bij Rusland in het krijt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud