Advertentie
Advertentie

Gazprom dreigt gaskraan naar Oekraïne te sluiten

Een delegatie van de Oekraïense gasmaatschappij Naftogaz vertrekt naar Moskou om onderhandelingen te voeren met de Russische gasleverancier Gazprom. Die laatste dreigt ermee om vanaf 1 januari de gasleveringen stop te zetten als er geen nieuw contract wordt afgesloten.

(belga) -  Dat meldt de Oekraïense overheid. Naftogaz heeft al laten weten dat ze haar schulden zal afbetalen en dat de problemen opgelost zullen worden.

De Oekraïense eerste minister Timosjenko heeft Naftogaz bevolen 'om zeer dringend een delegatie naar Rusland te sturen om de situatie op te klaren rond de gasschuld die Kiev volgens Moskou zou hebben. De delegatie moet ook zorgen voor het afsluiten van een nieuw contract', aldus Natalia Lysova, woordvoerster van de overheid.

'De delegatie, onder leiding van de grote baas van Naftogaz Oleg Doubina, vertrekt maandagavond of dinsdagmorgen', volgens Valentin Zemliansky, woordvoerder van de Oekraïense maatschappij.

Gazprom verklaarde zaterdag dat de gasleveringen vanaf 1 januari stopgezet zullen worden als de twee landen het niet eens geraken over de afbetaling van een schuld van 2.4 miljard dollar.

Naftogaz daarentegen spreekt van een schuld van 1.27 miljard dollar aan de Russisch-Oekraïense intermediar RosUkrEnergo en niet aan Gazprom zelf.

'Het is een lopende schuld voor het gas dat verbruikt werd in september en oktober waarvan de betaling te laat is. Reden hiervoor is de wereldwijde financiële crisis die Oekraïne zwaar getroffen heeft', aldus Zemliansky.

Het bedrag van 2.4 miljard dollar waarvan Gazprom spreekt, bevat ook nog de openstaande rekening van november -ongeveer 800 miljoen dollar- ook al is deze maand nog niet om.   

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud