Advertentie

Gazprom hervat leveringen via Oekraïne

Foto EPA ©EPA

De Russische gasreus Gazprom heeft om 8 uur Belgische tijd de gaskraan naar Europa via Oekraïne weer opengezet. Maandag ondertekenden Rusland en Oekraïne een tienjarencontract voor de levering van gas aan Oekraïne en de doorvoer naar andere Europese landen. In Oekraïne zelf wordt de transit over enkele uren hervat.

(belga) - 'Om 4 uur Moskouse tijd (2 uur Belgische tijd) hebben we opdracht gegeven' voor de hervatting van de leveringen. 'De doorvoer begint om 10 uur Moskouse tijd (8 uur Belgische tijd)', aldus een woordvoerder van Gazprom, Sergej Koeprianov.

De Oekraïense minister-president Joelia Tymosjenko had kort daarvoor gemeld dat de kranen om 2 uur Belgische tijd waren opengezet. Momenteel stroomt er echter nog geen gas naar andere Europese landen. Dat zal pas over enkele uren het geval zijn, tengevolge van technische procedures.

Na een ontmoeting met zijn Oekraïense collega Joelia Tymosjenko verklaarde de Russische premier Vladimir Poetin maandag dat Gazprom de opdracht had gekregen om de gaslevering naar Europa, via Oekraïne, te hervatten. "Gazprom is klaar om te antwoorden op de vraag van de Europese verbruikers", aldus Poetin.

Even voor de uitspraken van de Russische premier ondertekenden de staatsgasbedrijven Gazprom en Naftogaz een contract waarin de levering van Russisch gas aan Oekraïne en de transit ervan naar Europa voor tien jaar wordt vastgelegd. Door de ondertekening van het contract hebben Rusland en Oekraïne na twee weken de weg vrijgemaakt voor levering van gas aan Europa.

De ceremonie waarin Poetin en Tymosjenko tot een vergelijk kwamen werd live uitgezonden op de televisie. "Ik hoop dat we vandaag een eindpunt bereikt hebben", verklaarde Poetin, die er ook op wees dat er geen internationale waarnemers nodig zijn om de doorvoer van het Russische gas door Oekraïne te controleren.

Volgens de Oekraïense premier zullen er de komende jaren geen problemen meer zijn tussen beide landen wat de levering van gas betreft. Wat de gasfactuur voor dit jaar betreft heeft Oekraïne een korting van 20 procent gekregen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud