Gazprom verlaagt eisen voor gaslevering aan Wit-Rusland

De Russische gasgigant Gazprom heeft dinsdag aangekondigd bereid te zijn vanaf volgend jaar gas te leveren aan Wit-Rusland aan 110 dollar per 1.000 m3. Eerder was er sprake van 200 dollar en dreigde Rusland ermee de gaslevering aan zijn buur vanaf januari stop te zetten.

(belga) Wit-Rusland betaalt op dit moment ruim 46 dollar per 1.000 m3, maar het huidige contract loopt af op 31 december.

"Tot nu toe wilden we de gasprijs verhogen tot 200 dollar, maar nu zijn we bereid een verhoging tot maar 110 dollar te onderzoeken", zo zei een woordvoerder van Gazprom dinsdag.

Maandag had Gazprom Wit-Rusland ervan beschuldigd "onverantwoord" te handelen en de gasvoorziening in Wit-Rusland in gevaar te brengen. De Wit-Russen willen dezelfde prijs betalen voor hun gas als de (Russische) regio Smolensk.

Volgens het financiële persagentschap Bloomberg wil Gazprom in ruil voor een prijsvermindering een aandeel in Beltransgaz, de pijplijnoperator van Wit-Rusland.

Gazprom vervoert ongeveer een vijfde van zijn gas bestemd voor West-Europa via Wit-Russische pijpleidingen. Begin 2006 was er een gelijkaardig prijsconflict met Oekraïne. Dat leidde toen tot tekorten in onder meer Duitsland en Frankrijk.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud