Advertentie

Geen apart hulpplan voor Oost-Europa

Herman Van Rompuy met Mirek Topolanek, premier van Tsjechië. Tsjechië nam begin dit jaar het EU-voorzitterschap van Frankrijk over. ©REUTERS

De Europese leiders sloten in Brussel de rangen over de economische crisis. Ze trachtten daarbij vooral het vertrouwen te herstellen en de toestand te 'dedramatiseren'. 'We hebben het probleem vergroot door sommige beelden, zoals de situatie in Oost-Europa, dramatisch uit te vergroten.' Zo zei premier Herman Van Rompuy na zijn eerste Europese top. Een Europees hulpplan voor Oost-Europa komt er niet; wel een duidelijk engagement om mekaar te hulp te schieten indien dit nodig blijkt.

(tijd) - Vertrouwen was het sleutelwoord van deze informele Europese top, zo zei Van Rompuy na afloop. De Europese leiders oordelen dat de negatieve beeldvorming over de verdeling tussen oude en nieuwe lidstaten en over een Europa dat niets doet, volkomen onterecht is. De herstelmaatregelen van de lidstaten en de bijjkolenende uitgaven als geolg van de crisis, lopen op tot meer dan 3 procent van het bbp, ook in België aldus Van Rompuy. 'Bovendien is in Europa een totale ineenstorting van het financieel systeem vermeden'

In hun besluiten aan het einde van de EU-top erkennen de Europese leiders de specifieke problemen van een aantal Oosteuropese landen. Ze beloven ook geval per geval oplossingen aan te reiken, indien dit nodig blijkt. Een globaal hulpplan voor Oost-Europa, zoals Hongarije de voorbije dagen vroeg, komt er niet.

Hongarije, een land in zware financiële, economische en budgetaire problemen, voert al enkele dagen een offensief voor veel meer Europese steun aan de nieuwe lidstaten. Het land kreeg al 6,5 miljard euro steun voor de betalingsbalans, maar premier Ferenc Gyurcsany becijferde de noden voor Oost-Europa als blok op 160 tot 190 miljard euro.

Bovendien wil Gyurcsany dat nieuwe EU-lidstaten veel sneller lid kunnen worden van de eurozone. Door toe te treden tot de eenheidsmunt worden ze veel minder kwetsbaar.

Zondag bleek Gyurcsany geïsoleerd te staan. De Duitse Bondskanselier, Angela Merkel, sloot al bij het begin van de EU-top een groot plan voor Oost-Europa uit. Zelfs Polen, waarvan werd aangenomen dat het Hongarije steunde, vindt dat de man 'overdramatiseert'. En dat bleek zo'n beetje de teneur van iedereen rond de tafel in Brussel.

Meerdere Oost-Europese landen steunen wel de Hongaarse vraag voor snellere toetreding tot de euro. Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de eurogroep, de verzameling van ministers van Financiën van de eurozone, verklaarde gisteren evenwel dat de voorwaarden voor toetreding niet kunnen versoepeld worden.

Toch staat Hongarije in deze niet alleen. Ook andere Oost-Europese landen merken op dat diverse bestaande eurolanden sneller konden toetreden dan strikt genomen voorzien. Het gaat met name over de periode waarin de wisselkoersen strikt gekoppeld zijn. Kandidaat-eurolanden moeten normaal twee jaar voor effectieve toetreding de wisselkoers van hun nationale munt strikt gekoppeld houden aan de euro. Nu wordt opgemerkt dat landen als Italië, Slovenië en Finland hier in het verleden op soepelheid konden rekenen.

Protectionisme

 De Luxemburgse premier, Jean-Claude Juncker merkte aan het einde van de Europese top op dat hij al die tijd geen enkele beschuliging van protectionisme had gehoord rond de tafel. 'Protectionisme is geen antwoord op de huidige crisis, zo zeggen de Europese leiders in koor. Daarmee wil Europa duidelijk komaf maken met het slopende gehakketak tussen Parijs en Praag over steun aan de autosector.

Inkomen

De Europese leiders beseffen dat de begrotingstekorten in 2009 zulen stijgen. Maar tegelijk willen ze een perspectief houden op een terugkeer naar gezonde openbare financiën de komende jaren. Premier Van Rompuy maanden aan tot voorzichtigheid: 'De deficifts van vandaag zijn de belastingen van morgen.' Hij benadrukte dat in België het beschikbaar inkomen, ondanks de toename van de werkloosheid dit jaar met 2 procent stijgt, onder meer als gevolg van het indexmechanisme.

DDW/KV

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud