Geen eensgezindheid over Tobintaks

De Europeanen blijven verdeeld over de wenselijkheid van een taks op financiële transacties. Ondanks een pleidooi van de Duitse bondskanselier Angela Merkel is de zogenaamde Tobintaks niet weerhouden in het gemeenschappelijke standpunt dat de Europese leiders donderdag in Brussel vastlegden met het oog op de G20-top in Pittsburgh.

(belga) - 'De taks is niet weerhouden in het standpunt dat we hebben vastgelegd', zo deelde de Zweedse premier en huidig EU-voorzitter Fredrik Reinfeldt na afloop van het beraad mee. Reeds voor de vergadering had Reinfeldt al laten weten dat hij het zinvoller achtte om te focussen op bonussen, sterk internationaal toezicht op de financiële sector en transparantie.

De voorbije weken en dagen bepleitten onder meer de baas van de Britse toezichthouder FSA en de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner voor de invoering van de Tobintaks. Zo zou de financiële sector wat meebetalen aan de gevolgen van de kredietcrisis en zou de speculatie op korte termijn ingedamd kunnen worden.

Donderdag pleitten ook Merkel en haar Duitse collega Werner Faymann voor zo'n taks, maar hun pleidooi stierf een stille dood. Onder meer Commissievoorzitter José Manuel Barroso wees erop dat de Europese concurrentiepositie in het gedrang dreigt te komen indien de taks niet op wereldschaal wordt ingevoerd.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud