'Geen enkel blad ritselt zonder dat ik het weet'

Augusto Pinochet Ugarte werd op 25 november 1915 geboren in de Chileense havenstad Valparaiso. Hij koos voor een loopbaan in het leger en maakte daar snel carrière. Aanvankelijk leek hij niet geïnteresseerd in een politieke loopbaan. Dat was ook een van de redenen waarom de linkse president Allende hem in het begin van de jaren '70 benoemde tot generaal en later (1973) tot opperbevelhebber van het leger.

(belga) Maar slechts enkele maanden later, op 11 september 1973, pleegde Pinochet een gewelddadige coup, waarbij Allende om het leven kwam. Meteen na zijn aantreden begon Pinochet een repressief beleid te voeren tegen de linkse oppositie en tegen vakbondsleden. Er werden zelfs meer dan zevenduizend 'verdachten' samengedreven en gevangen gehouden in het voetbalstadion van de hoofdstad Santiago.

Onder zijn leiding werden 3.000 aanhangers van het Allenderegime gedood en vele duizenden gemarteld of verbannen. De moorden en folteringen werden vergoelijkt met het argument 'communistische dreiging'.

In 1974 benoemde hij zichzelf tot president van Chili en schafte hij het parlement af. Zo kreeg Pinochet de volledige controle over het land. 'In Chili ritselt geen enkel blad zonder dat ik het weet', zou hij zelf ooit gezegd hebben.

Maar gaandeweg leek Pinochet toch aan populariteit te winnen bij de Chileense bevolking. Vooral omdat de economie opleefde en omdat er politieke rust kwam in het land.

De oppositie tegen hem en zijn beleid is nochtans altijd blijven bestaan. En ondanks het strakke beleid slaagde de linkse oppositie erin zich te hergroeperen. De druk op Pinochets regime nam almaar toe. Dat leidde in 1986 bijvoorbeeld tot een mislukte moordaanslag.

Als gevolg van de interne en internationale druk, kwamen er in 1990 dan toch democratische verkiezingen in Chili. Pinochet verloor van Patricio Alwyn en moest noodgedwongen afscheid nemen als president. Hij bleef wel opperbevelhebber van het leger (tot '98) en werd daarna 'senator voor het leven', een titel die hij in de jaren 80 speciaal voor zichzelf gecreëerd heeft en die hem politieke onschendbaarheid opleverde.

In oktober 1998 werd Pinochet in Londen aangehouden op verzoek van de Spaanse onderzoeksrechter Garzon. Die wou Pinochets onschendbaarheid opheffen en hem in Spanje terecht laten staan voor de moord op een Spaans diplomaat in '76 en de verdwijning van honderden Spanjaarden. Daarop volgden ook in andere landen, waaronder België, aanklachten tegen de gewezen dictator.

Na heel wat getouwtrek besliste de Britse rechter in 2000 uiteindelijk om hem, wegens gezondheidsproblemen, te laten terugkeren naar Chili, waar hij dus onschendbaarheid genoot.

Maar in augustus 2000 besliste het Chileense gerechtshof die politieke immuniteit op te heffen. De Chileense bevolking wilde hem terecht laten staan, maar de steeds verslechterende gezondheidstoestand dwong het hooggerechtshof hem in 2002 definitief buiten vervolging te stellen.

Toch werden er daarna nog nieuwe pogingen ondernomen om hem voor de rechter te dagen. In augustus 2004 besliste het hooggerechtshof dat zijn immuniteit moest worden opgeheven en dat de generaal terecht moest staan voor Operatie Condor. Dat was een geheim samenwerkingsverband in de jaren 70 tussen de inlichtingendiensten van totalitaire Zuid-Amerikaanse regimes. Doel was linkse tegenstanders uit de weg te ruimen. Nog andere rechtszaken hingen hem boven het hoofd, maar tot een proces kwam het niet meer.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud