Geen Europees akkoord over hedge funds

EU-commissielid Olli Rehn, in gesprek met de Franse minister van Financiën Christine Lagarde en EU-commissielid Michel Barnier

De Europese ministers van Financiën zijn het dinsdag niet eens geraakt over nieuwe regels voor de Europese hefboomfondsen en private equity-industrie. EU-voorzitter Spanje zegt dat meer tijd nodig is om een consensus uit te werken. De onderhandelingen zijn stukgelopen op de vrees dat de nieuwe regels een handelsdispuut met de VS zouden kunnen veroorzaken.

(tijd) - Maandag en dinsdag kwamen de Europese ministers van financiën samen. Op de drukke agenda stond onder meer het uitwerken van de Directive for Alternative Investment Fund Managers (AIFM), een nieuwe richtlijn die de Europese hefboom- en private equityfondsen in het gareel moet dwingen.

Het Spaanse EU-voorzitterschap haalde het voorstel bij de opening van het beraad meteen van de agenda. Minister van Financiën Elena Salgado verkoos naar eigen zeggen verder te bouwen aan een 'zo groot mogelijke consensus'. Volgens de Britse krant Financial Times lag premier Gordon Brown aan de basis van die beslissing. Hij zou maandagavond zijn Spaanse evenknie José Luis Zapatero gecontacteerd hebben met de boodschap dat het voorstel op tafel onaanvaardbaar is. Ruim 80 procent van de Europese hefboomfondsen is gesitueerd in Londen.

De richtlijn zou het moeilijker maken voor Europese hefboomfondsen om kapitaal op te halen in de VS. Amerikaanse fondsen zouden op hun beurt niet kunnen verkocht worden in Europa. Londen vreest dat door de nieuwe regels heel wat kapitaal uit de City zou wegvluchten.

Ook vanuit de VS kwam tegenkanting. Vorige week verstuurde de Amerikaanse minister van Financiën een brief aan EU-commissielid Michel Barnier, waarin hij zijn bezorgdheid over de nieuwe regels uitdrukte. Ook de Britten verweerden zich hevig tegen de richtlijn die de Londense City zou benadelen.

Barnier nam 'akte' van de Spaanse beslissing. Hij beklemtoonde dat de Europese Unie nood heeft aan een snelle regeling. De geviseerde fondsen vertegenwoordigen volgens de Fransman ongeveer de helft van alle financiële transacties. 'We zijn verplicht een resultaat te boeken'. SD

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud