'Geen plan B voor Griekenland'

Foto Hollandse Hoogte ©Flip Franssen/Hollandse Hoogte

De Europese Unie heeft volgens de Financial Times een noodplan klaar voor het geval Griekenland zou kapseizen. Het land zou in dat geval noodhulp krijgen, in een gezamenlijke inspanning van de regeringen van de eurozone en de Europese Commissie, maar zonder het IMF. Maar in een eerste reactie zeggen de Griekse minister van Financiën en de Europese Commissaris voor Monetaire Zaken dat er geen 'plan B' bestaat voor Griekenland.

(tijd) -De Financial Times wist vrijdag op basis van hooggeplaatste bronnen bij de EU te melden dat Europa een noodplan klaar heeft voor Griekenland. De Europese Unie wil te allen prijze vermijden dat de financiële problemen van Griekenland de hele eurozone besmetten.

Over de manier waarop Griekenland zou gered worden, willen de landen van de eurozone en de EU niet veel kwijt. Ze willen immers vermijden dat Griekenland de inspanningen om de overheidsfinanciën te saneren zou afzwakken, in de wetenschap dat er toch een redder klaarstaat.

De onmiddellijke prioriteit voor Athene bestaat erin aan te tonen dat het het land ernst is met het verminderen van de overheidsuitgaven, het verbeteren van de belastinginning, het publiceren van betrouwbare financiële statistieken en het aanpakken van de corruptie, citeert de FT de hoge EU-bronnen.

Met name Duitsland en Frankrijk dringen erop aan dat Griekenland zijn eigen boontjes moet doppen. 'Griekenland moet dit alleen oplossen. Daar gaat het om', zei een Franse overheidsbron.

De vrees voor wanbetaling door Griekenland stuwde het rendement op Grieks staatspapier donderdag op tot 7,25 procent. Deze week is de langetermijnrente al met meer dan een procentpunt geklommen en al met drie procentpunten sinds oktober.

In een eerste officiële reactie zeggen Joaquín Almunia, de eurocommissaris voor Monetaire Zaken, en de Griekse minister van Financiën George Papaconstantinou echter dat er geen 'plan B' bestaat om Griekenland te helpen. 'Er is geen probleem rond een reddingsplan (bailout)', zegt Almunia in een gesprek met het persagentschap Bloomberg. 'Griekenland kan niet kapseizen, dat kan niet in de eurozone.' De berichten dat er aan een alternatief reddingsplan wordt gewerkt, noemt Almunia het product van sensatiepers.  

In een ander interview liet de Griekse minister van Financiën George Papaconstantinou eveneens verstaan dat er niet over een reddingsplan wordt gepraat. De minister beloofde verder te zullen ingrijpen als dat nodig is. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud