'Geen politieke druk op parket'

©AFP

Volgens de Franse minister van Justitie, Michèle Alliot-Marie, is er geen druk uitgeoefend op het parket om in beroep te gaan tegen de uitspraak in het Clearstream-proces. De voormalige premier Dominique de Villepin werd daar vrijgesproken van het moedwillig bekladden van zijn toenmalige minister van Binnenlandse Zaken en huidige president Nicolas Sarkozy. De vrijspraak van de Villepin wordt beschouwd als een politieke nederlaag voor Sarkozy.

De Parijse procureur Jean-Claude Marin ging vrijdag in beroep tegen de uitspraak. Door het beroep zou de zaak eind 2010, begin 2011 opnieuw moeten voorkomen. 'De procureur heeft geen enkele opdracht gekregen van welke aard dan ook om die beslissing te nemen', zei Alliot-Marie aan radio Europe 1.


Een rechtbank in Parijs sprak donderdag in het kader van de affaire Clearstream Dominique de Villepin (56) vrij van het moedwillig bekladden van zijn toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy om die te destabiliseren. 'Sarko' was aangewreven zwart geld in Luxemburg te hebben en lijdt nu een juridische nederlaag.


De rechtbank oordeelde dat de Villepin in de uit 2004 daterende affaire werd gemanipuleerd. Er is geen bewijs voor dat hij wist dat de lijsten met rekeningnummers bij Clearstream, en waarop de naam van Sarkozy stond, vervalst waren. Het zwart geld zou afkomstig zijn geweest uit smeergeld rond de verkoop in 1991 van zes Franse fregatten aan Taiwan. De Villepin heeft volgens de rechtbank 'niet uit kwade wil' het onderzoek tegen Sarkozy laten verder lopen. De Villepin en Sarkozy waren toen rivalen voor het Elysée.

Sarkozy beet zich met grote hardnekkigheid in de hele zaak vast en stelde zich zelfs burgerlijke partij. Dat de Villepin vrijgesproken werd, is volgens heel wat commentatoren een politieke nederlaag voor de Franse president. Volgens het geruchtencircuit zou Sarkozy daarom aangestuurd hebben op een beroep tegen de vrijspraak.

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud