Geen vrouwen verkozen in Koeweit

Bij de eerste verkiezingen in Koeweit waar vrouwen aan mochten deelnemen, heeft de huidige oppositie de meerderheid behaald. Geen enkele vrouw werd verkozen, zo bleek vrijdag bij de bekendmaking van de officiële resultaten.

(belga) De oppositie haalde 33 van de vijftig zetels in het parlement binnen, vier meer dan de vorige keer. Van de 28 vrouwen die zich kandidaat gesteld hadden, werd niemand verkozen. De twee vrouwen met de beste resultaten waren Rola Dachti met meer dan 1.540 stemmen en Nabila al-Anjari met 1.056 stemmen.

Onder de 33 verkozen oppositieleden bevinden zich 21 moslims, tegenover achttien in het vorige parlement, dat in mei ontbonden werd door emir sjeik Sabah al-Ahmed al-Sabah. Deze groep van 21 moslims valt uiteen in zeventien soennieten en vier sjiieten, één minder dan in het vorige parlement.

Het aantal afgevaardigden dat de huidige regering steunde, is gedaald tot dertien, tegenover negentien eerder. Het aantal liberalen is opnieuw gedaald, net als bij de vorige verkiezingen in 2003. Nu halen ze nog zes zetels in het parlement, twee minder dan eerder.

De huidige oppositie dringt aan op een hervorming van het huidige kiesstelsel. De hervormers willen met name het aantal kiesdistricten reduceren van 25 naar vijf of tien. Koeweit telt slechts 340.000 kiesgerechtigden. Wanneer die over 25 kiesdistricten verdeeld worden, telt elk district ongeveer 13.600 mensen, wat corruptie makkelijk maakt.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud