Geheime brief aan Suez brengt Verhofstadt terug onder aandacht Europa

Een brief die premier Guy Verhofstadt (VLD) op 6 oktober naar Suez-topman Gérard Mestrallet heeft geschreven, kan problemen opleveren met de Europese Commissie.

Eurocommissaris voor Concurrentie Neelie Kroes - foto belga

(belga) - In de brief, uitgelekt via Le Soir vrijdag, heeft de premier het over een 'tegenprestatie' vanwege de regering omwille van engagementen van Suez. Dit woord laat het bestaan van een akkoord vermoeden, wat dan een inbreuk kan betekenen op de Europese regels.

De woordvoerder van eurocommissaris voor Concurrentie Neelie Kroes reageert voorlopig nauwelijks. De Commissie informeert zich. De woordvoerder van Verhofstadt zegt dat de Commissie volledig zal geïnformeerd worden.

In de brief garandeert Verhofstadt Suez een 'stabiel wettelijke en fiscaal kader'. Op zich is die belofte niet helemaal nieuw, maar de Belgische regering deed er nogal geheimzinnig over.

België is namelijk niet bevoegd om zich te moeien met de fusie van bedrijven met een Europese dimensie. Verhofstadt mocht dus wel praten met Suez en Gaz de France, maar mocht geen akkoord sluiten. Het einde van de gesprekken werd daarom bestempeld als wederzijdse unilaterale engagementen. Als er nu toch sprake zou zijn van een echt akkoord, kan dit een inbreuk zijn op Europese regels. Bovendien zal de Commissie sterk geïnteresseerd zijn in de fiscale beloften aan Suez, en het niet-discriminatoire karakter ervan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud