Gemengde reacties op troepenopbouw

De eerste reacties op de troepenopbouw in Afghanistan zijn voorzichtig. Enkel de Britse premier Gordon Brown verleent zijn volle steun.

(tijd) - Ook de Afghaanse regering heeft de aankondiging van Amerikaans president Barack Obama om 30.000 extra soldaten naar Afghanistan te sturen, verwelkomd. 'De Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken verwelkomt de nieuwe strategie', verklaarde de woordvoerder van de Afghaanse diplomatie, Mohammad Zahir.

Anderen in Afghanistan waren kritischer. 'Dit zal alleen maar meer burgerdoden tot gevolg hebben', reageerde ex-premier Ahmad Shah. Huidig parelementslid Shikriya Barakzai had het over de 'lippendienst' die Barack Obama leverde aan de Amerikanen. 'Want van hulp voor burgers is nog steeds te weinig sprake.'

De vraag van Obama aan de Navo-bondgenoten om zelf ook extra troepen te sturen, krijgt gemengde reacties. Australië verwelkomde de versterking van de troepenmacht, maar meteen bevestigde het land zijn weigering om extra troepen te sturen. Australië heeft al 1.500 soldaten ter plaatse.

De Amerikaanse ambassadeur in ons land zei alvast dat er geen expliciete vraag zou komen voor extra Belgische troepen.

Enkel de Britse premier Gordon Brown zette zich pal achter Obama's plannen. 'Ik roep al onze bondgenoten op om zich achter de strategie van president Obama te scharen. Groot-Brittannië zal ten volle zijn rol blijven spelen om de andere landen te overtuigen troepen naar Afghanistan te sturen', verklaarde hij. Zijn land zal 500 extra manschappen sturen, bovenop de 9.500 al aanwezige Britse krachten in Afghanistan.

JH

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud