Advertentie
Advertentie

Gesprekken Israël/Hamas over gevangenenruil mislukt

Maandag werd in Gaza betoogd om de vrijlating van Palestijnen die door Israël worden vastgehouden, te eisen (Foto Reuters) ©REUTERS

De gesprekken die Israël en de Palestijnse Hamas in Caïro voeren over een gevangenenruil, zijn mislukt. Dat melden Israëlische media dinsdag. Volgens de afscheidnemende Israëlische premier Ehud Olmert mislukten de gesprekken omdat Hamas zijn standpunt verharde en hogere eisen ging stellen.

(belga) - Volgens de krant Haaretz hebben de twee Israëlische topdiplomaten die bij de gesprekken betrokken waren verklaard dat Hamas ook afstand nam van eerder gemaakte afspraken. Na twee dagen van rechtstreeks gesprekken, vertrokken de diplomaten maandagavond naar huis - zonder akkoord.

De onderhandelingen draaien rond de vrijlating van de ongeveer duizend dagen geleden door Palestijnse militieleden ontvoerde Israëlische soldaat Gilad Shalit. Hamas vraagt dat in ruil voor zijn vrijlating honderden Palestijnse gevangenen in vrijheid worden gesteld. Israël koppelt daar de voorwaarde aan vast dat enkele tientallen van die gevangenen niet naar de Palestijnse gebieden zouden terugkeren, maar naar het buitenland zouden vertrekken. Het gaat om mensen die betrokken waren bij de voorbereiding of de uitvoering van aanvallen tegen Israëlische doelwitten.

Premier Olmert heeft zich voorgenomen Shalit vrij te krijgen voor het einde van zijn ambtstermijn. Nu de gesprekken (voorlopig) mislukt zijn, zit hij dinsdag met zijn regeringspartners samen om te bekijken hoe het nu verder moet. Het is niet duidelijk of een verderzetting van de onderhandelingen, onder Egyptische bemiddeling, nog tot de mogelijkheden behoort.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud