Advertentie

Getouwtrek rond NAVO-kandidaat Rasmussen

Anders Rasmussen (Reuters) ©REUTERS

De Verenigde Staten hebben beslist de kandidatuur van de Deense premier Anders Fogh Rasmussen voor de post van secretaris-generaal van de NAVO te steunen. Dat heeft een - anonieme - diplomaat van de alliantie zaterdag aan persagentschap AFP toevertrouwd. Turkije gaat echter mogelijk dwarsliggen.

(belga/tijd) - Op 1 augustus komt er een einde aan de ambtstermijn van de Nederlandse CDA'er Jaap de Hoop Scheffer. Zijn opvolger wordt naar alle waarschijnlijkheid op de NAVO-top van 3 en 4 april aangeduid. Dit moet gebeuren bij consensus van de 26 leden.

De VS hebben zich nu dus achter de kandidatuur van de Deense premier Rasmussen geschaard. Daarmee is echter nog niets bepaald. 'Een aantal mensen in de Navo ziet in Rasmussen de best geplaatste kandidaat, maar er is nog geen enkel besluit genomen want er moet eerst een consensus gevonden worden', zo nuanceerde een hoge Amerikaanse functionaris.

Veto

Dat die nuancering niet ten onrechte werd aangebracht, mag duidelijk wezen. Turkije zou immers wel eens gebruik kunnen maken van hun vetorecht. In het moslimland is Rasmussen immers geen onbesproken figuur, na de rel rond de Deense cartoons die de islam-profeet Mohammed afbeeldden in een Deense krant.Rasmussen weigerde toen verontschuldigingen aan te bieden, wat de moslimwereld in het verkeerde keelgat schoot.

Dat is overigens niet de enige reden waarom er aan de kandidatuur van Rasmussen volgens de Turken een geurtje hangt. Zo liet Denemarken toe dat een militante pro-Koerdisch televisiestation vanop hun grondgebied uitzond. Rasmussen zei in 2003 ook al dat Turkije nooit een volwaardig lid van de EU kon worden.

De reputatie van de Deense premier in Turkije is dus allesbehalve vlekkeloos. 'We zullen zien', zei een Turkse diplomaat aan persagentschap Reuters. 'Het komt mogelijk tot een veto.'

De 56-jarige Rasmussen staat al sinds 2001 aan het hoofd van rechtse Deense regeringen. Hijzelf is voorman van Venstre, een neoliberale partij die vooral het thema migratie bespeelt. Met een Deense militaire aanwezigheid in Afghanistan en Irak geldt Rasmussen als uitmuntend Europees bondgenoot van de VS.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud