Gevechten in Oost-Congo nabij sleutelstad

Congolese soldaten van het FARDC ©AFP

In het oosten van Congo wordt zondagochtend gevochten tussen de rebellen van de muitende generaal Laurent Nkunda en het Congolese leger (FARDC). De gevechten vinden plaats ten zuiden van het strategisch gelegen Kanyabayonga, in de provincie Noord-Kivu. Dat werd in het kamp van de opstandelingen vernomen.

(belga) - 'Het FARDC heeft ons om 04.00 uur aangevallen. Ze maken gebruik van langeafstandsgeschut en tanks. De gevechten duren momenteel voort', verklaarde de woordvoerder van het Congrès National pour la Défense du Peuple (het CNDP van Nkunda), Bertrand Bisimwa.

Zaterdag kwam het tot een kort treffen tussen het reguliere leger en de rebellen in hetzelfde gebied rond Kabasha, een dorp op zowat 15 kilometer ten zuiden van Kanyabayonga. Dat wordt beschouwd als toegangspoort tot het noordelijke deel van Noord-Kivu.

'We hebben hun aanval beantwoord en beslist ze zo ver mogelijk terug te slagen', voegde Bisimwa er nog aan toe. Hij wilde daarbij niet preciseren of Kanyabayonga zou worden geviseerd.

De gevechten vinden plaats enkele uren voor de geplande ontmoeting tussen de VN-gezant voor de Congolese crisis, voormalig Nigeriaans president Olusegun Obasanjo, en generaal Laurent Nkunda.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud