Geweld bij betoging voor Britse ambassade in Teheran

Voor de Britse ambassade in Teheran hebben zondag honderden Iraniërs deels gewelddadig betoogd tegen de houding van de regering in Londen in de zaak van de 15 gevangengenomen militairen..

(belga) Volgens ooggetuigen, aldus de BBC, bevonden zich onder de betogers radicale studenten die brandende projectielen en stenen naar de ambassade wierpen.

De demonstranten riepen in spreekkoren "Dood aan Engeland!" en eisten dat de Britse regering zich bij Iran verontschuldigt. Verschillende molotovcocktails belandden op het terrein van de ambassade, waarin zich verschillende Britse diplomaten ophielden. Tientallen ordehandhavers probeerden te voorkomen dat demonstranten het gebouw in het centrum van de Iraanse hoofdstad binnendrongen. Daarvoor werden onder andere versperringen opgericht.

De 15 Britse soldaten -onder wie een vrouw- werden op 23 maart aan de monding van de Shatt el Arab-rivier gevangengenomen. Iran beschuldigt hen ervan zijn territoriale wateren te zijn binnengedrongen. Volgens Londen bevonden ze zich echter in Iraakse wateren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud