Geweld breidt uit na aanslag op sjiitisch heiligdom in Irak -update

(tijd/belga) - In Irak neemt het geweld tussen sjiïeten en soennieten toe nadat woensdag een belangrijk sjiitisch heiligdom in Samarra werd beschadigd na een aanslag. In Bagdad werden 47 lijken aangetroffen en in Samarra werden drie Iraakse medewerkers van de nieuwszender Al Arabiya vermoord. Op verschillende plaatsen in Irak worden aanslagen gepleegd tegen soennitische moskeeën. De Iraakse overheid stelt een avondklok in in Bagdad.

Foto (EPA): Iraakse sjiïeten komen op straat in Bagdad uit protest tegen de aanslag op de Gouden Moskee in Samarra

De Iraakse leiders waarschuwen dat het geweld kan uitmonden in een burgeroorlog. 'We hebben af te rekenen met een grote samenzwering die de eenheid van Irak bedreigt,' reageert president Jalal Talabani. 'We moeten de handen in elkaar slaan om een burgeroorlog te vermijden.'

De Iraakse overheid stelt vanaf donderdag een avondklok vanaf 20 uur in in Bagdad en in de provincie Salaheddin, waar zich de steden Tikrit en Samarra bevinden. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook andere Iraakse provincies krijgen een avondklok.

Woensdagavond werden in Bagdad nog 47 met kogels doorzeefde lichamen gevonden. De identiteit van de mannen staat nog niet vast, stelt het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken. Vermoed wordt dat het om soennitische moslims gaat die werden vermoord nadat eerder op de dag de Gouden Moskee in Samarra werd beschadigd bij een bomaanslag. De moskee is een van de vier sjiitische heilige plaatsen in Irak

Donderdag kwam in Baquuba, ten oosten van Bagdad, een bewaker van een soennitische moskee om het leven bij een aanslag. Twee andere bewakers raakten gewond.

In Samarra werden drie Iraakse medewerkers van de tv-zender Al Arabiya vermoord. Hun lijken werden donderdag teruggevonden, zegt de politie van Samarra.

In het Zuid-Iraakse Basra ontvoerde een gewapende groepering woensdagavond 11 Egyptische en Saudische gedetineerden uit een gevangenis. Tien van hen werden vermoord teruggevonden. Een elfde gevangene was gewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis. De inval in de gevangenis vond plaats na eerdere conflicten tussen soennitische moslims en aanhangers van de sjiitische leider Moqtada Al Sadr.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud